Purikaohver tuleb külili keerata ja soojas hoida

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja trollipeatuses tabas katuselt kukkunud jäätükk 15-aastast tüdrukut.
Kaubamaja trollipeatuses tabas katuselt kukkunud jäätükk 15-aastast tüdrukut. Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Piret Valdek soovitab tänaval jäätükiga pihta saanud inimese külili keerata ja teda soojas hoida.


Valdek rääkis portaalile

DzD.ee

, et esimese asjana tuleks helistada kiirabisse ja võimalikult täpselt olukorda kirjeldada: kas inimene lamab liikumatult, kas ta on teadvusel jne. Kui õnnetus on juhtunud raskesti ligipääsetavas kohas, tuleks anda juhiseid, kuidas sinna sõita.

Mõningast abi saavad õnnetuse pealtnägijad kannatanule anda ka meedikute saabumist oodates. «Kui on näha, et inimesel on tugev verejooks, tuleks leida mingi rätik või salvrätt ja selle abil püüda verejooksu peatada. Võimaluse korral tuleks vigasaanut soojas hoida, kattes ta näiteks oma mantliga. Teda ei tohi mingil juhul liigutada, välja arvatud juhul, kui ta on kukkunud kõhuli. Sel juhul tuleb ta pöörata külili ja hoida selles asendis,» soovitas Valdek.

Kui õnnetuse pealtnägija on läbinud esmaabikursused, siis võib ta näiteks kannatanu pulssi mõõta. Peale selle võib proovida kannatanuga suhelda, et teha kindlaks, kas ta on teadvusel ja kõnevõimeline või teadvuseta. Kiirabisse helistades on selline info väga oluline,» ütles arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles