Festival Kuldne Mask toob Tallinna vene teatrilegendi Oleg Tabakovi

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Tabakov ise: Nikolai Gogoli «Surnud hingede» ainetel valminud «Rännakus» mängib ta ihnuskoi Pljuškinit.
Oleg Tabakov ise: Nikolai Gogoli «Surnud hingede» ainetel valminud «Rännakus» mängib ta ihnuskoi Pljuškinit. Foto: Repro

Esmaspäeval Tallinnas algav teatrifestival Kuldne Mask tutvustab viimaste hooaegade parimaid vene lavastusi, mis on olnud kas Venemaa riikliku teatripreemia «Kuldne Mask» nominentideks või laureaatideks. Festivali raames toimuvad seminarid, meistriklassid ning loengud. Kõikidel etendustel on eestikeelne sünkroontõlge.

Festivali avaetendus on Eesti publikule juba varasemalt tuttava Oleg Tabakovi teatri etendus «Aasta, kui ma ei sündinud», mille lavastajaks on Konstantin Bogomolov ning peaosa mängib teatrilegend Oleg Tabakov . Isa kõrval astub lavale ka ta poeg Pavel Tabakov. Tükk jõuab Rahvusooper Estonia lavale 14. ja 15. oktoobril.

16. ja 15. oktoobril kantakse NO99-s ette ka vähetuntud Sankt-Peterburgi A. Brjantsevi nimelise Noorsooteatri lavastus «Delhi tants», mille lavastas Dmitri Volkostrelov. Just tänu Kuldse Maski žürii eripreemia võitjale Volkostrelovile tegi see teater läbimurde ja jõudis Venemaa parimate teatrite sekka.


Festivali programmi kuulub samuti Tšingiz Aitmatovi sõnadeta etendus «Ema põld» (Puškini nimeline teater, Moskva). Maksim Zemljanski lavastatud tükk jõuab teatri NO99 lavale 18. ja 19. oktoobril.


21. ja 22. oktoobril esitleb Jaroslavi F. Volkovi nimeline draamateater Jevgeni Martšelli näidendit «Nimetu», mis võitis Venemaa tähtsama teatripreemia Kuldne Mask kategoorias parim suurlavastus. Kuldse Maski peaauhinna parima meesnäitleja kategoorias saavutas rolli eest selles lavastuses Jaroslavi teatri näitleja Vitali Kištšenko.

Festivali lõpetab 23. ja 24. oktoobril etenduv Lev Dodini tõlgendus Friedrich von Schilleri näidendist «Salakavalus ja armastus» (Väike Draamateater – Euroopa Teater, Sankt-Peterburg). Nimetatud tükil on suur šanss saada järgmise aasta Kuldse Maski festivalil pärjatuks. Lavastuse peaosades mängivad noored Venemaal juba tuntust kogenud näitlejad Jelizaveta Bojarskaja, Ksenia Rappoport ja Daniil Kozlovski.

Kuldne Mask on Venemaa Teatriliidu poolt 1994. aastal asutatud rahvuslik teatripreemia, millega pärjatakse teatrikunsti kõigi žanride lavastusi: ooperit, balletti, operetti ning muusikali ja nukuteatrit. Alates 2005. aastast toimub teatrifestival Kuldne Mask regulaarselt ka Eestis kahepoolse riikidevahelise koostöökokkuleppe raames Eesti Kultuuriministeeriumi ja Vene Föderatsiooni toetusel. Lisaks on festivalile abiks Tallinna linnavalitus, Kultuurikapital ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus «Meie inimesed».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles