Viimsi tondiloss kaob maamunalt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval algas Viimsis kunagise Kirovi kalurikolhoosi tehnokeskuse lammutamine. 1980. aastate lõpus pooleli jäänud suurejooneline ehitis rikkus Viimsi keskuse ilmet paarkümmend aastat.


«Kusagil 1970. aastate lõpul hakati Kirovi peahoonele uut blokki juurde kavandama. Millegipärast nimetati seda tehnokeskuseks. Seda projekteeriti pikalt ja sellest oleks tulnud väga efektne hoone. Andres Alveri tehtud projekt käis 1980. aastatel paljudel arhitektuurinäitustel,» meenutas Viimsi vallavanem Haldo Oravas.

Siis tulid uued ajad, uus poliitiline süsteem ja erastamine. Poolelioleva hoone omanikuks sai lõpuks ärimees Toomas Toolile kuuluv Brem Kinnisvarahooldus. Ehitus jäi pooleli ja hoonele ei leitud uut kasutust. «Kunagi pakkusime, et siia võiks vallamaja teha. Asukoht oli esindushooneks hea, aga investeeringute osas ei saadud kokkuleppele,» lausus Oravas.

Tondilossi lammutamise eest hoolitsebki Brem Kinnisvarahooldus. Vald toetab lammutamist viie tuhande euroga ja saab võimaluse materjali taaskasutada. «Kõik, mis siit lammutatakse, purustatakse väikesteks osadeks. Betooniosa me saame kasutada Leppneeme sadama kai täitematerjaliks. Paekivi meres täitematerjalina väga kaua ei püsi, betoon kestab hoopis paremini,» ütles Oravas.

Omanik kavandab vallavanema sõnul lammutatava hoone asemele uusi büroohooneid. «Neid projekte veel pole, ja praegu ei tea, kuidas need krundile täpselt paigutuvad. Aga omanik soovis ehitusõigust ja juristidega konsulteerides selgus, et see on täiesti võimalik. Vallavalitsust on selle tondilossi pärast palju kritiseeritud, nüüd lõpuks saab selle siit minema,» rääkis vallavanem.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles