Savisaare videos näeb kaadreid tavainimestest, kes ei soovi seal olla

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaar ja Intsikurmu metsapark Põlvas.
Savisaar ja Intsikurmu metsapark Põlvas. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Eesti Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas eile muusikavideo loole «Kaunis maa», mille pildis sisaldub mitmeid stseene, mis on filmitud Lõuna-Eesti väikeses maakonnakeskuses Põlvas. Kaadrid vahelduvad piltidega Tallinnast.

Põlva on üks väheseid Lõuna-Eestis asuvaid Keskerakonna võimukantse. Selle linnapea Georg Pelisaar, kes oli varasemalt ametis Tallinna Televisiooni (TTV) nõukogu juhina, kutsub sageli TTVd Põlva tegemisi kajastama. Nii on linti võetud mitmeid Põlvas peetud kultuurisündmusi, mida nüüd Savisaare video tarvis lihtne arhiivist napsata oli.

Kõnealuses videos on nähtavad ja äratuntavad mitmed Põlva kultuuriinimesed, kes otsest meelehärmi videosse sattumisest küll üles ei näita, kuid on nõutud, miks nende käest pole selle tarvis luba küsitud. Teine aspekt videosse sattumise juures on see, et kui varem filmiti neid kultuuriüritustelt, siis nüüd on asetatud nad hoopis teise konteksti.

Põlvast pärit dirigent ja helilooja Riivo Jõgi ei ole rahul, et videos on näidatud tema äratuntavat isikut. «Tegelikkuses on olukord nii, et kuna ma ise tahan olla poliitiliselt sõltumatu, siis selliselt minu nägu kas teadlikult või mitteteadlikult kasutada ei ole ilus, luba küsimata.»

Põlva E-Stuudio kooride juht Külli Lokko rääkis Tallinncityle, et Tallinna Televisiooniga on kokkupuude ka väljaspool konkreetset videot puudutavas.

«E-Stuudio koorid on andnud mitu aastat järjest suure aastalõpukontserdi. Möödunud aastal käis seda jäädvustamas ka Tallinna Televisioon, kellega jäi kokkulepe, et salvestust näidatakse vaid ühel korral. Tänaseks on TTV sellega korduvalt oma tühja eetriaega täitnud,» märkis Lokko.

«Minul, kui kontsertide produtsendil tekib sellega seoses küsimus, et kuidas võib üks telekanal endale lubada süüdimatult lastekooride materjalidega sellist käitumist?»

TTV-l Tartusse minna ei sobinud, Põlvasse passib küll

Samas, kui E-Stuudio tegi kontserdi Tartus ning pakkus TTV-le välja ka seda salvestama tulla, näidati üles nendepoolset külma huvi. Põhjus peituvat Lokko hinnangul selles, et Põlvas on võimul Keskerakond ja Tartus teadupärast mitte.

TTV on viimastel aastatel käinud Põlvas jäädvustamas rahvamuusikasündmust Harmoonika, mitmeid E-Stuudio kontserte, alternatiivmuusika sündmust Uue Ajastu Festival, kuid ka näiteks Põlva linna 20. juubelit.

Viimane tõik on üsnagi ilmestavaks näiteks, kuidas saadi Edgar Savisaare muusikavideosse «Kaunis maa» nii suurel määral materjali Põlvast - selgelt on sellega arhiivi täidetud juba pikemat aega.

Pelisaar: Savisaar on Põlvamaad ikka oma koduks pidanud

Põlva linnapea Georg Pelisaar probleemi ei näe. «Mis ma ikka öelda oskan... Tallinna Televisioon on kindlasti käinud ka Tõrvas ja Paides ja... ma ei teagi, kus veel. Ei oska kommenteerida, miks just Põlva suuresti selles videos esindatud on. Ehk seepärast, et Põlvamaad Savisaar ikka oma teiseks koduks pidanud. Mäletan üht intervjuud Intsikurmust, kus Savisaar ütles, et seal tantsis ta oma esimesed tantsud,» rääkis Pelisaar.

Kuid mitte kõik ei näe Savisaare muusikavideos Põlva kaadrite näitamise taga halba. Nii rääkis Tallinncityle Põlvas puhkpillimuusikat vedav Peeter Änilane, et pildile sattumine tegi ta pigem rõõmsaks.

«Isiklikult võtsin asja huumoriga, mind ei häiri sellised asjad. Ma ei oska öelda, inimesi on erinevaid, võimalik, et kedagi häirib. Eks siin muidugi ole väike konks sees. Küllap peaks nende videote uude konteksti panemisel inimestelt luba küsima, aga isiklikult probleemi ma ei näe.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles