Loe, millised on erakondade ja valimisliitude 3 olulisemat lubadust Lasnamäel ja palju see maksma läheb!

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe.
Lasnamäe. Foto: Toomas Huik

Tallinncity jätkab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa, järgmisena on kõneks Lasnamäe. Palusime vastuste juures tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi.

Eesti Keskerakond

Munitsipaalelamute ehitus, mis on suunatud eeskätt noortele peredele Valge tänava piirkonnas.

Ujula ehitus, mis on Varraku 14 detailplaneeringuga ette nähtud.

Avame veel ühte lasteaia.

Jätkame sisekvartaalsete teede ehitust.

Ehitame lõpuni Kivila ja Pae pargi.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Tänavavalgustusse investeerimine elanike turvalisuse eesmärgil. Maksumus: 700 000 – 1 000 000 aastas kogu Tallinnas

Kaasajastame ja tõhustame Tallinna ühistransporti. Selleks analüüsivad spetsialistid sõidugraafikuid ja marsruute töökohtade ning kodude vahel.

Tagame eakatele vajaduspõhise küttetoetuse. Maksumus: 500 000 eurot aastas kogu Tallinnas.

Renoveerime energiasäästlikult nelja aasta jooksul 500 kortermaja. Finantseerimine: linna raha 20 miljonit, ca 100 miljonit peaks tulema riigilt.

Eesti Reformierakond

Lasnamäel on palju amortiseerunud ning mahajäetud tehasehooneid ja tööstusalasid. Toetame nende alade restruktureerimist ning kaasaegsete tööstusparkide loomist.

Laste ja noorte huvitegevuse arendamine. Lasnamäel elab palju lapsi ja noori, kelle vaba aja veetmise võimalused on kasinad. Tuleb rajada uusi huvikoole ja -ringe ning parendada huvitegevuse rahastamissüsteemi. Seame sisse Tallinna ringiraha, kus iga lapse kohta makstakse 200 eurot aastas huviringitoetust.

Tühermaade korrastamine - Lasnamäe tühermaade potentsiaal puhke- ja sportimisalade, piknikukohtade ja mänguplatside loomiseks on pea täielikult kasutamata. Lasnamäel on tõeliselt kaunist ja lopsakat loodust, kuhu tuleb luua mugav ligipääs.

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (vastasid Lasnamäe linnaosavanema kandidaat Igor Kopõtin ja SDE Lasnamäe osakonna juht Vadim Belobrovtsev)

Ehitame Lasnamäele kauaoodatud veekeskuse mitmekesiste võimalustega sportimiseks ja meelelahutuseks. Veekeskus hakkab sisaldama ujulat, saunakompleksi, jõusaali, kohvikuid. Veekeskuse kõrvale tuleb jalgpallistaadion integreerituna korvpalli avaväljakutega.

Maksumus: Nelja aasta peale 4 miljonit eurot aastas

Katteallikas: linnaeelarve koos erasektori panusega

Ehitame igal aastal Lasnamäele ühe uue parkimismaja ning kavandame tühermaad mugavateks parklateks, ehitades aastas kolm uut parklat. Nii loome aastas juurde 600 parkimiskohta.

Maksumus: Parkimismaja 100 auto jaoks maksab ligikaudu 1 miljon eurot, avaparkla hind oleneb oluliselt maa tänasest seisukorrast

Katteallikas: Parkimismajades on ka hoiuboksid ja teeninduspinnad ning nende ehitamisel on kolmene kaasfinantseerimine: parklakoha omanikud, linn ja ettevõtted. Linna roll oleks pakkuda mitterahaline sissemakse maa eraldamise näol (10% maksumusest) ning lisada rahaline panus 25%.

Arendame Lasnamäel keskkonnasõbralike kergliiklusteede võrgustikku. Nelja aastaga ehitame 20 km kergliiklusteid jalgratturitele ja jalakäijatele.

Maksumus: 1 miljon eurot aastas.

Katteallikas: linnaeelarve

Valimisliit Tallinna Rohelised (vastas esinumber kesklinnas Aleksander Laane)

Lasnamäel peab esimeste asjadena käsile võtma Lasnamäe-Maardu trammiprojekti surnud punktist väljatoomise. Tuleb nõu küsida Eesti ja Soome inseneridelt ja Lasnamäe ning Maarduga seotud arhitektidelt, rahandustegelastelt jm spetsialistidelt, millised peavad Lasnamäe liiklusvõimalused, haljastus ja elamud välja nägema 10 ja 25 aasta pärast. Seejärel on vaja plaani tutvustada Lasnamäe ning Maardu elanikele ning paluda neil investeerida oma säästud Tallinna pikaajalistesse võlakirjadesse või ühistusse, mis trammitee ja kanaliäärsed ning kanalipealsed kaubandus- ning eluruumid rajab. Võimalik, et taoline arutelu viib Lasnamäe tõelisele ümbersünnile. Hinda ja kulutuste jaotust on paraku võimatu öelda senikaua, kuni plaani pole.

Lasnamäe elamud ja ühiskondlikud hooned vajavad küttekulude vähendamist targa soojustamise, energiasalvestamise ja kütusevaba energiatootmise (päikesepaneelid, väikesed tuulegeneraatorid, soojuspumbad) läbi. Aitame elanike energiatootmisühistute sünnile kaasa. Miinimumvariandis ei nõua see linnalt märkimisväärseid vahendeid, kuid praktilisest vaatevinklist lähtudes peaks linn investeerimisest osa võtma ja teenima oma paigutuse tagasi vähenenud küttekulude baasilt.

Rattatee-ühendus kesklinnaga ja rataste hoidmise küsimused elamute ning kaupluste juures vajavad nutikaid lahendusi. Mikrorajoonide vahel olevatele aladele või linna lähedale saab soovijatele välja jagada aiamaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles