Linnavalitsust «puhtaks pesta» soovivad saunalised käisid Mustamäe tervisepäeval

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mustamäe kultuurikeskuses Kaja toimus täna tervisepäev, millest valdavas enamuses võtsid osa eakad, et kontrollida oma tervist ning saada osa tasuta konsultatsioonidest. Enda, aga ka linnavalitsuse tervise pärast tundsid muret Mart Soidro, Indrek Tarand, Andrus Kivirähk ja Juku-Kalle Raid, kes päevast omamoodi osa võtsid.

Nii kogunesid nad kultuurikeskuse esisele platsile (kust muuhulgas ei puudunud ka Keskerakonna roheline telk) saunaliste aktsioonina, kel mõttes Mustamäele hüva saun püsti panna, kus teiste seas ka linnavalitsuse «mustaks määrdunud tegelased end puhtaks pesta võiksid».

Nimelt, valimisliidu Vaba Tallinna Kodaniku nimekirjas Tallinna linnavolikokku kandideeriva Mart Soidro valimisprogrammis on kirjas visioon, mille kohaselt peaks Mustamäele rajatama puuküttega saun, kus oleks krõbe leil ja mis oleks konkurendiks legendaarsele Kalma saunale.

Selleks puhuks oli Soidro koostanud ka saunalise meelespea:

- saunas käimiseks peab olema aega
- vahetult enne sauna ei maksa kõhtu liiga täis süüa
- sauna sisenedes öeldakse kõigile selge ja kõlava häälega «Tere!»
- saunas ei pruugita vägijooke, vaid juuakse õlut või mõdu
- enne vihtlemist istutakse rahulikult kuumas leiliruumis, et higi jooksma hakkaks
- vihta hautatakse kuumas vees ja kuumutatakse seejärel kerisel, et vihalehti pehmendada
- alguses viheldakse jalgu, sellega proovitakse leili tugevust. Kõige rohkem antakse vatti külgedele ja seljale. Selga lastakse isegi kellelgi teisel vihelda, sest ise ei saa end sealt põhjalikult vihtuda
- leili visatakse kapaga, lausudes «Susi sind söögu!». Selle all mõeldakse paharetti, kes soojendavat end kerisekividel
- pärast vihtlemist karastatakse end külmas vees
- pestakse sooja veega, jahedaga loputatakse üle
- kombeks on pesta üksteisel selga - lapsed vanematel ja vastupidi. Esiteks pestakse keskselg, siis abaluud, pihad ja küljed, viimaks ristluud. Hõõrutakse tugevasti
- seljapesijat ei tänata, talle soovitakse mõni tervistav soov, nagu näiteks «Ole terve, rohkem öösel kui päeval!» või «Ole tuhandest terve»
- saun on keha ja vaimu tervendamise koht, seega saunas ei kõnelda keerukaid või pahandust ja riidu tekitavaid jutte
- lahkudes soovitakse saunalistele «Hüva leili!»
- pärast saunaskäiku puhatakse, ei võeta ette enam ühtki tööd. Süüakse kergemat toitu ja väike tervisenaps käib asja juurde, kui selleks soovi ja tervist on

Vaata ja kuula videost, mis meestel hingel ja kae pilte galeriist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles