Video ja galerii: Wismari haigla argipäev

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Wismari haigla Tallinna keskinnas on ainus koht Eestis, kuhu sõltuvushaiged pöörduda saavad. Viinapudelist ja süstla otsast vabaks tuleb end aga vabaks võidelda ainult oma rahakoti toel.

Nokkmütsiga ja korralikult riides nooruk teretab viisakalt, kui Wismari haigla registratuuriuksest sisse astub. Ometi on ta üks nendest, kel ilma selle käiguta elu täielikuks põrguks muutuks: narkomaanidele asendusravimit metadooni antakse topsiga. Wismari esimesel korrusel. Mees lonksab oma annuse ja kaob kiirelt.

Alati ei lähe kõik aga sugugi rahulikult. On neid, kes ähvardavad, sõimavad, lubavad kallale tulla, räägib metadoonijagajast õde. Taoliste juhtude tarvis istub Wismari haigla vastuvõtus ka kogukas turvamees.

Ent löögivalmis rusikaid kohtab ka Wismari teisel korrusel: kes sinna tahtevastasele ravile jõuab, ei tule sugugi ju omal vabal tahtel, on vägivaldseks muutunud, saabub politseieskordiga ning vaevleb alkoholi  ja narkootikumide üledoosist põhjustatud psühhoosis. Wismari haigla ravijuht doktor Jaanus Mumma näitab protseduuride toa akent, kuhu raevunud rusikas oma jälje on jätnud.

Wismaris on 25 voodikohta, püsivalt täidetud on neist 15. Doktor Mummal on patsiente, kes saatnud teda läbi terve elu – neid, kes ta juurde arstikarjääri alguses tulid, vahepeal isegi kained püsisid, et lõpuks pole siiski vastu pidanud. «See on krooniline haigus,» nendib Mumma. «Esimesest pitsist algab joomatuur. Sama on narkomaaniaga – sõltuvus susiseb inimese sees kogu aeg edasi,» rääkis ta.

Esmane vastuvõtt Wismaris maksab 20 euri, korduval käimisel tuleb tasuda 10 eurot. «On neid ka , kes ei tahagi ennast eriti ravida, aga kui joomatuuridelt ise maha ei saa, tulevad meile haiglasse – 2-3 päeva on haiglas, üks selline päev maksab 65 eurot.» Tema patsientidest iga viies on naine.

Metadooniravi toetab Tervise Arengu Instituut, riik maksab kinni vältimatu abi, muu tuleb patsientidel endil kinni maksta – haigekassa lepingut Wismaril pole.

Kuidas saada aru, kas inimesel on alkoholiprobleem – kas klaas veini või paar õlut näitab juba sõltuvust? «Ei veel,» muigab doktor Mumma. «Teine asi on see, kui tendents hakkab süvenema, kaob kontroll, annused suurenevad, tekivad käitumishäired. See tuleb aastatega ja nii päris pole, et täna veel napsisõber ja homme olen alkohoolik,» selgitas ta.

Kergete alkohoolsete jookide tarvitamise aina tõusvat trendi iseäranis noorte naiste seas pidas doktor Mumma pigem moeasjaks. «Neid peetakse süütuks Muidugi, kellel on alkoholismiks eelsoodumus, sellel võib see süveneda,» sõnas ta. «Joomiseks leiab põhjuse igal pool, olgu siis maal või linnas, » rääkis doktor Mumma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles