Klubisse tuli töötuid loodetust vähem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu Jelena Serebrjakova oli klubisse tulnud koos pisitütre Juliaga.
Töötu Jelena Serebrjakova oli klubisse tulnud koos pisitütre Juliaga. Foto: Toomas Huik

Mustamäe majanduskoolis täna toimunud töötute klubi esimesele kokkusaamisele kogunes oodatust umbes poole vähem inimesi, aga see-eest oli kohale tulnud igasugust rahvast.


Tallinna linnavalitsusel on kavas töötute klubid käivitada kõigis linnaosades. Avalöögi tegi täna Mustamäe. Sealsesse majanduskooli oodati umbes sadat töötut, kes olid linnaosavalitsuses varem ankeedi juba täitnud. Kella üheteistkümneks hommikul oli aga kooli aulasse kogunenud mitte rohkem kui viiskümmend inimest.

Kohale oli tulnud igasugust rahvast. End töötuna tutvustanud Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest liige Sergei Nikonov ütles, et ta tahab vaadata, kuidas klubi tööle hakkab.

«Mulle on erinevad firmad ütelnud, et kardavad mind tööle võtta, sest mul on liiga palju haridust, kokku kolm kõrgharidust,» põhjendas Nikonov, miks ta tööd pole leidnud. «Öeldakse, et sõitke kuhugi Euroopasse tööle.»

Nikonovi sõnul ei ole töötuse probleemi lahendust niipea veel loota. Töötute klubide loomist pidas ta aga igati vajalikuks sammuks, sest see loob võimaluse inimeste omavaheliseks suhtlemiseks ning võtab pingeid maha.

Nooruke Jelena Serebrjakova oli kohale tulnud koos pisitütre Juliaga. Aasta tagasi koondati ta müüja kohalt just seetõttu, et väike laps oli tihti haige. Äsja ka oma mehest lahutanud Jelena loodab töötute klubis kas või niipalju tarkust omandada, et end senisest oskuslikumalt tööturul välja pakkuda. Praegu ei saa ta isegi tütart lasteaeda panna, sest puudub raha lasteaiakoha eest tasumiseks.

Saalis võis kuulda nii eesti- kui venekeelset juttu. Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats lasi käe püsti tõsta inimestel, kelle emakeel on eesti ning kellel vene keel. Selgus, et ainult vene keelt mõistvaid töötuid oli kohal vaid kolm. See tähendab, et klubi edasiseks töökeeleks kujuneb eesti keel.

Töötute klubi majanduskooli-poolne koordinaator Janne Kerdo ütles, et Mustamäel eelistatakse loomulikult oma linnaosa elanikke. Kokku on võimalik klubisse võtta 40 inimest. See arv panebki piiri peale. Kuna ainult vene keelt kõnelevaid inimesi on registreerunud ainult üksikuid, siis eraldi venekeelset rühma tõenäoliselt ei avata. Samas saavad need töötud end kirja panna mõne teise linnaosa venekeelsesse gruppi.

Tänasel esimesel kokkusaamisel räägiti üldistest asjadest. Kohal oli ka töötukassa esindaja, kes valgustas töötuid töösaamise võimalustest ning sellega kaasnevatest toimingutest. Klubi järgmisel kokkusaamisel 17. märtsil läheb aga elu juba päris asjalikuks.

Märtsist juunini toimub Mustamäe majanduskoolis töötute klubis kokku seitse seminari, kus majanduskooli õppejõud selgitavad töötutele konkreetseid asju, nagu CV koostamine, tööintervjuudel esinemise nipid, uuel töökohal käitumine, kehakeele kasutamine, enesearendamise võimalused, masu ajal võlgade ja igapäevase rahakasutusega hakkamasaamine ning endale ise töökoha loomise väljavaated. Paljudes punktides tehakse ka praktilist tööd, näiteks peavad töötud endale koostama CV või avalduse tööle võtmiseks.

Mustamäe majanduskooli direktor Raivo Täht ütles, et koolil on linnaosavalitsusega leping töötute klubi seminaride korraldamiseks. Koolil on olemas vajalikud õppejõud, et töötuid erinevates valdkondades koolitada. Oluline on tema sõnul ka klubiline tegevus, et inimesed saaksid omavahel suhelda.

Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats ütles, et linnaosa oli teistest aktiivsem ning võttis töötute klubide loomise mõttest kohe kinni. Mustamäel on praegu umbes 4000 registreeritud töötut. Järgmine töötute klubi avamine toimub juba homme Põhja-Tallinnas, siis kesklinnas, Kristiines, Haaberstis, Pirital, Nõmmel ja lõpuks Lasnamäel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles