Tallinna koolilapsed söövad üha enam kiirtoitu

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika paarike oli valmis kiirtoidu nimel roppusi karjuma ja peksma.
Ameerika paarike oli valmis kiirtoidu nimel roppusi karjuma ja peksma. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pealinna 16 kooli üheksandates klassides läbi viidud uuringu kohaselt on kooliaste seas viimase viie aasta jooksul märgatavalt sagenenud kiirtoidu söömine.

Nii näiteks vastas 45% küsitletud õpilastest, et söövad kiirtoitu iga päev kuni mõned korrad nädalas, sama näitaja aastal 2003 oli aga 31%, teatas Raepress. Samas ei söö vaid 6% küsitletuist koolis pakutavat sooja einet.

Sagenenud on uuringu kohaselt suhkrut sisaldavate jookide tarbimine, samuti maiustuste söömine, vähenenud aga sepiku või leiva söömine. Üle 2/3 õpilastest sõid iga päev puuvilju, jõid mahla ning piima.

Aedviljade igapäevane söömine püsib koolilaste seas madalamal soovitust - vaid viiendik poistest ja kolmandik tütarlastest tarvitas neid iga päev.

Uuring tõi välja ka selle, et poiste seas on kasvanud illegaalsete uimastite kasutamine 23,4%-ni (aastal 2003 tarvitajaid 16,8% küsitletuist), tütarlaste seas on tarvitajate arv õpilaste läbivaatusel vähenenud 8,4%-ni (varem 10,8%).

Uuringu põhjal on tervisesport muutunud populaarsemaks, ainult 25% poistest ja 29% tütarlastest ei tegelenud väljaspool kooli regulaarselt spordiga.

Ehkki suitsetavate õpilaste osakaal on langenud, suitsetab endiselt üle kolmandiku õpilastest, neist 14,2% iga päev. Krooniliste tervisehäirete seas täheldati sagedamini nägemis- ja rühihäireid.

Tallinna 16 koolis üheksandate klasside õpilaste, lastevanemate ja õpetajate seas läbiviidud uuring näitas ka seda, et poistel esineb sagedamini kõrgenenud vererõhku. Kuna laste ja noorukite hüpertensioon püsib sageli kuni täiskasvanueani, on oluline vererõhu kõrgenemise korral varane sekkumine.

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti osakonna juhataja Ene Tombergi sõnul kasvavad lapsed sageli peredes, kus vanematel on erinevad kroonilised tervisehäired.

«40,5% vastanud vanematest esines ülekaalulisus, 1/3 vanematest suitsetasid ja pooltes peredes olid vanemad vähese kehalise aktiivsusega,» ütles ta. «Unustame, et laps saab oma väärtushinnangud ja suhtumise ning harjumused just kodust.»

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti juhtimisel uuriti Tallinna 9. klasside õpilaste tervisekäitumist ja -näitajad, selgitades välja nii toitumise eripära, sportimisharjumusi kui ka meelemürkide tarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles