Koolipolitsei teeb suitsetavate õpilaste elu keeruliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalpolitsei.
Munitsipaalpolitsei. Foto: Toomas Huik.

Veebruarist tööd alustanud munitispaalpolitsei «suitsupatrullid» on esimesel tegutsemiskuul lisaks alaealistele suitsetajatele tabanud ka kaks kanepit müünud õpilast, kirjutab ajaleht Pealinn.


Kuu aega tagasi alustas Tallinnas tööd kuus linnapolitseinikku, kes patrullivad koolide ümbruses ning jälgivad, et seal heakorrareegleid ei rikutaks. Eeskätt hoitakse silma peal suitsetajatel.

Kuigi esimesel paaril nädalal piirdusid politseinikud alaealisele suitsetajale suulise hoiatuse tegemisega, ei saa suitsetamispatuga noored edaspidi pelgalt hoiatusele loota - seletuskirja kirjutamine dirketori või õppealajuhataja kabinetis on väikseim ebameeldivus, mis neid ees ootab.

Korduva vahelejäämise puhul võib alaealise suitsetaja suhtes algatada väärteomenetluse ja karistada teda kuni 600-kroonise trahviga. Siiani pole veel keegi trahvi saanud, kuid munitsipaalpolitsei kooli- ja sisevalveosakonna peainspektori Marek Helinurme sõnul on märtsikuus trahvikviitungit oodata juba umbes kümnel korrarikkujal.

Esimese tegutsemiskuu jooksul on niinimetatud suitsupolitseile seletuskirja kirjutanud 66 noort. Enamus neist andsid aru suitsetamise kohta, kuid lisaks sellele on vahele jäädud ka prügi mahaloopimisega.

Mupo «suitsupatrull» Kätlin Müürsepp, kelle valvamisalasse kuuluvad kesklinna ja Lasnamäe koolid, märkis, et kui aastaid tagasi ei häbenenud noored ka kooli maa-alal suitsu pahvida, siis nüüd ei ole olnud ühtki juhtu, kus õpilane päris kooli juures oleks suitsutõmbamisega vahele jäänud.
Tema sõnul võib koolide ja piirkondade lõikes teatud erinevusi märgata, kuid suitsetajaid on ka kõige mainekamates koolides.

«Lasnamäel on rohkem neid, kes suitsetamisega vahele jäävad, see-eest on kesklinnas enam probleeme mokatubaka ja kanepiga ning neid aineid on raskem avastada,» selgitas Müürsepp. «Snus ei paista huule alt kuigi hästi silma - enamasti saame aru, et seda on tarvitatud padjakeste järgi, mida lillepottidesse poetatakse või isegi lakke või seinale sülitatakse.»

Nii mõneski koolis on mupo roheline munder ohumärgiks. «Eks nad juba teavad, et me nende järel luurame ja kas enam ei suitsetagi või on endale uued kohad leidnud,» märkis Müürsepp. «Kuna me õpilasi läbi otsida ei tohi, on meil neid teinekord küllaltki raske vahele võtta.»

Linnapolitseinikel on ka korralik fotokaamera, millega patustajaid eemalt pildile jäädvustatkse, kui neid otse teolt tabada ei õnnestu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles