Keevallik: võidusammas on unikaalne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile vabariigi aastapäeval.
Pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile vabariigi aastapäeval. Foto: Liis Treimann.

Tehnilised ülesanded, mille järgi Vabadussõja võidusammas projekteeriti, oleksid võinud olla täpsemad ja korrektsemad, samuti oleks töid teinud allfirmad korrektsemalt töötada, leidis Tallinna Tehnikaülikooli arendusprorektor professor Andres Keevallik.

«See rajatis on suhteliselt unikaalne,» vahendasid ERR uudised professor Keevalliku sõnu «Terevisioonis». «Võib-olla peale vaadates võib tunduda, et mis seal siis on: ehitage teraskarkass valmis ja pange sinna klaasid peale - ongi kõik, aga see asi ei ole sugugi nii lihtne.»

Professor Keevallik ütles, et tingimused samba valguslahendusele on kõrged - 50 000 töötunni jooksul võib valgusheledus langeda vaid 20 protsenti, kuid poole aastaga langes see praktiliselt 50 protsenti.

Kaitseministeeriumi asekantsler Martin Hurt ütles, et enne samba püstitamist ei olnud kaitseministeeriumil ega kellelgi teisel Eestis võimalik riske täpselt hinnata.

Vabadussõja võidusamba valguslahenduse rajamiseks esitas taotluse seitse Eesti firmat ja professor Keevallik ei kahelnud Eesti ettevõtete võimekuses võidusambale korralik valguslahendus ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles