Teadlased on võidusamba osas optimistlikud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja relvarahu aastapäev oli esimene võidusamba juures peetud ametlik tseremoonia.
Vabadussõja relvarahu aastapäev oli esimene võidusamba juures peetud ametlik tseremoonia. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna tehnikaülikooli arendusprorektor Andres Keevallik on lootusrikas, et Vabadussõja võidusammas hakkab varsti välja nägema niisugusena, nagu ta on projekteeritud.

Keevalliku sõnul on võidusammas unikaalne ehitis: teraskonstruktsioon on kaetud mitmekihiliste klaasplaatidega, mille vahel on plastmass, mis on omakorda täidetud klaasiga - niisugust kogemust pole praegu võtta ei Eestist ega ka väljapoolt, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Klaasplaadid on poltidega ühendatud teraskonstruktsiooni külge - on raske arvata, milline see tulevik võib olla - kas ta annab pragusid klaasidesse või mitte,» märkis Keevallik.

«Äiksekaitse kohta on ka öelda mõningaid märkusi: üldiselt on see korralikult ehitatud, aga seda tuleb natukene ümber kohandada, teadlased on isegi välja rehkendanud tõenäosuse, kui tihti välk võiks sinna sisse lüüa, see on üks kord 110 aasta jooksul,» rääkis Keevallik.

Ta lükkab ümber kartused, nagu ei suudaks samba valguslahendusega toime tulla Eesti firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles