Uuring: kõige tähtsam on sõiduplaanist kinnipidamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Busside sõiduplaan.
Busside sõiduplaan. Foto: Peeter Langovits

Turu-uuringute aktsiaseltsi korraldatud uuringu järgi ootavad tallinlased ühisveonduselt kõige enam seda, et bussid, trollid ja trammid käiksid täpselt sõiduplaani järgi.


Uuringut juhtinud Hella Kaldaru sõnul on linlased sõiduplaanist kinnipidamist nimetanud alati eriti olulise asjana. Peale selle peavad inimesed tähtsaks, et sõiduintervallid oleksid parajad, piletihind taskukohane ning sõidukid puhtad. Viimase aja ühe meeldivama uuendusena nimetasid küsitlusele vastanud peatuste teatamist ühissõidukites.

Bussijuhtide sõiduoskusi hindasid vastanud heaks. Suur enamus inimesi pidas juhtide sõidustiili sujuvaks, rahul ei olnud juhtide tööga 14 protsenti küsitletuist. Konfliktide tekkimisel pidas bussijuhtide käitumist heaks natuke alla poole vastanuist, kuid umbes sama palju inimesi ei osanud selle kohta midagi öelda, kuna nad ei olnud sellistesse olukordadesse sattunud.

Kaldaru sõnul on inimesed aasta-aastalt üha rohkem hakanud ühisveondusse puutuvat teavet otsima internetist. Kui 1999. aastal tegi seda seitse protsenti tallinlastest, siis mullu juba 58 protsenti. Pooled linlastest peavad mugavaks info saamise kohaks ka peatustesse riputatud sõidugraafikuid. Negatiivse asjana nimetati sõiduplaanide liiga väikest kirja ning vähest valgustatust.

Piletikontrolöride tegevuse tõhustamist pooldasid ligi pooled küsimustele vastanuist, vastu oli aga 13 protsenti küsitletuist.


Mida inimesed peavad ühissõidukite juures oluliseks (% vastanuist)

Sõiduplaanist kinnipidamine 67
Parajad sõiduintervallid 57
Pileti hind 46
Sõiduki puhtus 40
Sõitjate arv sõidukis 32
Turvalisus 31
Sõiduplaani püsivus 30
Sõiduki mugavus 29
Sihtpunkti jõudmise kiirus 26
Peatuste teatamine 24
Peatuste asukohad 21
Info kättesaadavus 12
Juhi käitumine 10
Piletite müük sõidukis 5

Allikas: Turu-uuringute AS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles