Ühissõidukite kasutajate arv Tallinnas langeb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühissõidukite kasutamine Tallinnas näitab langustendentsi.
Ühissõidukite kasutamine Tallinnas näitab langustendentsi. Foto: Peeter Langovits.

Turu-uuringute aktsiaseltsis valminud uuringu järgi on alates 2000. aastast busside, trollide, trammide ja elektrirongide sõitjate arv Tallinnas kahanenud 17 protsenti, samal ajal on aga põhiliselt autoga liiklejate hulk kasvanud 19 protsenti.


Uuringut juhtinud Hella Kaldaru andmetel ei ole ühissõidukite kasutajate hulk ajas muutunud ühtlaselt. Näiteks 2000. aastast alates hakkas see arv pidevalt vähenema, kuid 2004. aastal jälle kasvama. Põhjus oli kütuse järsk kallinemine, mistõttu autosõit kaotas oma võlu. Ühissõidukite kasutamine saavutas haripunkti 2005. aastal, kui trammide, trollide ja bussidega sõitis vähem või rohkem 91 protsenti tallinlastest. Möödunud aastal kasutas ühissõidukeid 78 protsenti tallinlastest.

Kaldaru hinnangul ei ole praegune majanduslangus inimeste tavapärastele sõiduharjumustele suurt mõju avaldanud, kuigi ühissõidukite osatähtsus on mõne protsendi võrra kasvanud. Natuke suuremad muutused on toimunud kõige innukamate autosõitjate ehk 30. - 39.aastaste tallinlaste hulgas. Kui 2008. aastal liikles 55 protsenti neist autoga, siis mullu vaid 43 protsenti.

Uuring näitas, et endisest veidi vähem sõitsid mullu ühissõidukitega kõrgema sissetulekuga pealinlased. Nende hulgas näitab auto kasutamine jätkuvalt kasvutrendi. Samas kasutasid trammi, trolli ja bussi endisest vähem ka keskmisest vaesemad inimesed, kes liiguvad linnas nüüd võimalikult palju jalgsi. Pärast 40.eluaastat hakkab ühissõidukite kasutamine inimeste hulgas jõudsalt kasvama.

Kaldaru väitel kasutavad kõige enam ühissõidukeid Lasnamäe ja Põhja-Tallinna elanikud. Neile järgnevad mustamäelased, kõige vähem sõidavad ühissõidukitega Pirital ja Meriväljal elavad inimesed. Peamiselt jalgsi liigub umbes viiendik tallinlastest, eriti just kesklinna elanikud.

Küsitlus Tallinna elanike hulgas toimus 2009. aasta novembris. Selles osales 500 inimest. Samalaadse küsitluse on Turu-uuringute AS korraldanud 11 aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles