Kommunaaljõud valmistuvad suureks sulaks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ilm liiga kiiresti soojaks läheb, siis võivad tänavad rekordlume sulamise tagajärjel lainetama lüüa.
Kui ilm liiga kiiresti soojaks läheb, siis võivad tänavad rekordlume sulamise tagajärjel lainetama lüüa. Foto: Peeter Langovits.

Tänavused rekordilised lumehanged võivad sulama hakates Tallinna tänavatel uputuse tekitada vaid juhul, kui ebasoodsad ilmastikuolud kokku langevad.


Et selleks valmis olla, teevad Tallinna Vesi, kommunaalamet ja tänavapuhastusfirmad juba praegu koostööd, viimane selleteemaline nõupidamine oli esmaspäeval.

Tallinna Vee pressiesindaja Priit Koff tõdes, et uputuseoht võib Tallinna tänavatel tekkida vaid siis, kui ilm läheb järsku soojaks ja samaaegselt hakkab sadama ka vihma, mis lume sulamist oluliselt kiirendab. Kui kevad tuleb tasapisi, nii et päeval sulatab ja öösel külmetab, pole põhjust üleujutusi karta.

Ettevõtte tootmisjuht Leho Võrk selgitas, et kogu lumi, mida pole tänavatelt ära veetud, jõuab varem või hiljem kas pinnasesse või sadevete kanalisatsiooni. «Kuna pinnas on külmunud, siis peab kanalisatsioon olema valmis kogu lumesulamisvee vastuvõtuks,» lausus Võrk.

Ta lisas, et kuigi tänavune lumekogus on tõesti erakordne, pole põhjust uputusi karta. «Kui kevad tuleb nagu tavaliselt, nii et päeval sulatab ja öösel külmetab ning vihma ei saja, siis peaks minema kõik normaalselt ja kanalisatsioon jõuab lumesulamisvee vastu võtta,» rääkis toomisjuht.

Aga kui ilmad lähevad järsku soojaks ja samal ajal hakkab vihma sadama ning kogu rekordiline lumekogus näiteks kümne päevaga ära sulab, võib asi tõepoolest kriitiliseks minna. Aga selliseks olukorraks valmistutakse juba täna ning ettevõttel on olemas kriisiplaan, mis koostöös Tallinna linna ja tänavapuhastusfirmadega vajadusel kohe käiku lastakse.

Esimese asjana tehakse lumest ja jääst puhtaks restkaevud, mis on täna valdavalt lume alla mattunud. «Restkaevudesse võib olla sattunud lund ja jääd, mida me peame hakkama sulatama. Restkaeve puhastame ka muidu kord või kaks aastas, vastavalt sellele millise kategooria tänavaga tegemist on,» selgitas Võrk.

Peale selle valmistatakse ette need kohad, kuhu lumesulamisvesi välja peab jõudma. Jälgitakse, et suublad, kuhu vesi välja peab jõudma, oleksid avatud. Et seal poleks ees lund ega jääd või muid mehaanilisi takistusi. Samuti kontrollitakse üle kõik pumplad.

Põhjalikest ettevalmistustest hoolimata võib Võrgu sõnul mõnel tänaval väiksem, lokaalse iseloomuga uputus siiski tekkida. «Selles osas me oleme juba õpetust saanud ja reageerime kiiresti. Me ei hakkagi iga kord restkaevu otsima, vaid avame tänaval niinimetatud liinikaevu ja laseme veel sealtkaudu ära voolata,» selgitas Võrk.

Ka Tallinna kommunaalameti hooldusosakonna juhataja Tarmo Sulg ütles eelmisel nädalal ajakirjandusele, et kevadisele sulale mõeldakse juba praegu ning linn ja tänavapuhastusfirmad on võimalikeks üleujutusteks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles