Holsmer: müügimaks on läbikukkunud eksperiment

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langivits

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon algatab tänasel volikogu istungil eelnõu, millega tühistataks müügimaks Tallinnas.


«Müügimaksu kehtestamise plaan tuleks lugeda läbikukkunud eksperimendiks,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer. «Tallinna inimesed ei ole ära teeninud Viisitamme Pärnut, kus maksumaksja rahaga ümber käia ei osata. Selle asemel, et vähendada kulutusi, tõstetakse makse ja ronitakse veel sügavamale maksumaksja taskusse.»

«Aasta keskelt kehtima hakkavat maksutõusu saab omal nahal tunda iga tallinlane - üheprotsendiline müügimaks lisatakse toodete lõpphinnale,» lausus Holsmer.

Holsmeri hinnangul mõjutab Tallinna müügimaks hindu üle Eesti, sest suured kaubandusketid tõstavad hindu korraga kõikjal. Niisamuti tähendab müügimaks täiendavat halduskoormust ettevõtjatele, sest eraldi tuleb hakata arvet pidama nende käivete kohta, mida maksustatakse müügimaksuga.

«Tallinna kaupmeestele läheb müügimaksu rakendamine maksma umbes 25 miljonit krooni,» sõnas Holsmer. «Märkimisväärselt kokku tõmbunud tarbimise ja vähenenud marginaalide juures on paljud kaupmehed sunnitud tänu täiendavale maksule koondama inimesi.»

Ta lisas, et müügimaksu kehtestamisega tekib massiliselt võimalusi maksust kõrvalehiilimiseks ning selle kontrollimiseks ei piisaks isegi kõigi reisisaatjate maksukogujateks ümber nimetamisest.

«Müügimaks kehtestati läbimõtlematult ja rutakalt eelmise aasta lõpus,» väitis Holsmer. «Volikogus eelnõud kaitsnud abilinnapea Eha Võrgul polnud aimugi, kuidas hakatakse maksu koguma. Maksu administreerimiseks selle aasta eelarvesse kirjutatud 5 miljonit krooni oli kohvipaksu pealt ennustatud, sest esimese käigu rahandusministeeriumisse teema arutamiseks võttis linn ette alles detsembri lõpus.»

Eelmise aasta 17. detsembril kehtestati keskerakondlaste ja sotsiaaldemokraatide häältega Tallinnas üheprotsendiline müügimaks ning sellega loodeti linnakassasse koguda 150 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles