Võidusamba valgustussüsteem on vigu täis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii. Foto: Toomas Huik

Vabadussõja võidusamba valgustussüsteemi dokumentatsioon on puudulik ja osaliselt eksitav, kasutatud on tellitust erinevaid materjale ja valgusdioodpaneelide eluiga on liiga lühike.



Need on vaid mõned võidusamba valgustussüsteemi vead, mille tõttu soovitavad Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlased süsteem välja vahetada. Lisaks ei vasta valminu Eesti ja Euroopa Liidu seadustele.



«Klaasifirma valitud alltööde tegijad väärivad pehmelt öeldes kriitikat,» ütles vabadussamba helendama panema pidanud valgustussüsteemi kvaliteedi kohta TTÜ professor Andres Keevallik.



Juba seitsmendat kuud tegelevad ülikooli teadlased Tallinnas kõrguva samba uurimise ja sellega seotud erinevate probleemide väljaselgitamisega, kuna pärast avamist eelmisel suvel on seda tabanud järjest hulk tehnilisi probleeme.



Kaitseministeerium andis mullu vabadussamba sündimisest välja raamatu, kus korduvalt kirjeldati ehituse peatöövõtja, Tšehhi firmaga Sans Souci seotud raskusi.


«Koostöö Sans Souciga ei osutunud kergeks, sest klaasitootjad kaldusid ikka ja jälle kergemate ja robustsemate lahenduste poole. Ka tähtaegadest ei suudetud sageli kinni pidada,» kirjeldati raamatus tšehhide suhtumist töösse.



Samba üks autoreid Rainer Sternfeld lausus, et tal on keeruline öelda, miks valguslahendusega halvasti läks. «Kiirustati, nad ei suutnud oma graafikus püsida, tilk lohakust ka sekka,» pakkus ta.



Sternfeld ei uskunud, et nad ei osanud valgustust rajada, sest selles pole tema sõnul midagi üle jõu käivat.



Samba küsimusega tegelev kaitseministeeriumi asekantsler Martin Hurt lausus, et kolm alltöövõtjat tegid valgustussüsteemi rajamisel ebakvaliteetset tööd ja seetõttu vahetatakse süsteem täielikult välja.



Ülejäänud sambaga jäi ministeerium aga rahule. Näiteks klaasosad, mille rajas Sans Souci ise, on asekantsleri sõnul igati korralikud.



Lähiajal kuulutab kaitseministeerium riigihanke välja ja hiljemalt mais tahaks Hurt uue valgustussüsteemi rajajaga lepingu alla kirjutada. Kui palju uue valgus- ja elektrisüsteemi rajamine maksma läheb ning millal tööd valmis saavad, ei osanud ta öelda, sest see selgub alles siis, kui võitjaga leping sõlmitakse.



Kaitseministeeriumil on samba rahast alles veel 3,7 miljonit krooni, ent kui sellest kõigi probleemide lahendamiseks ei jätku, nõutakse puudu jääv osa tšehhidelt kohtus sisse.



Uue valgustuse rajamise tingimused paneb ministeerium kokku koos TTÜ teadlaste ja advokaadibürooga. Valgustuse rajajatele jäetakse samas teatav mänguruum, et nad saaksid eri lahendusvariante pakkuda.



Kuni suveni kestab aga sambaga seotud riskide kontrollimine. Kuna klaasist sammas sarnaneb kasvuhoonega, tuleb just suvel uurida, kui kõrgeks võib sambas temperatuur minna ja mida selle vastu ette võtta.



Samas lükkas Sternfeld tagasi võimaluse, et sammas võibki olla tehniliselt liiga keeruline ja probleemid hakkavadki sellega kaasas käima. Ta avaldas lootust, et pärast uue valgustuse paigaldamist kustub sammas edaspidi vaid siis, kui mingi hulga aastate pärast samba hooldamise käigus selle valgusteid uuendama hakatakse.



Võidusamba juurde loodi videovalve


Turvafirma G4S andis tasuta politsei käsutusse Tallinna linna videovalve süsteemi täiendava arenduse, mis võimaldab reaalajas jälgida Vabadussõja võidusamba ümber toimuvat.



«Juba ainuüksi teadmine, et videopilt monumendi ümbrusest jõuab ööpäevaringselt politseisse, on preventiivse iseloomuga,» ütles kaitseministeeriumi asekantsler Martin Hurt.



Põhja prefektuuri juhtimiskeskuse juhi Vahur Tamuri sõnul on senised videovalve süsteemid Tallinna kesklinnas ennast igati õigustanud. (tallinnapostimees.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles