Linnaosad saavad lume äraveoks lisaraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume väljavedu linnast jätkub
Lume väljavedu linnast jätkub Foto: Kristjan Teedema

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši sõnul eraldab linnavalitsus järgmisel nädalal linnaosadele lisaraha, et tänavakoristusfirmadelt oleks jätkuvalt võimalik tellida üha suurematesse vallidesse kuhjuva lume äravedu.


Praegu korjab linnavalitsus kokku linnaosade vastavad taotlused ning selle järgi toimubki rahaeraldus. Boroditši sõnul ei ületa see summa kokku kindlasti miljonit krooni.

Linnaeelarves on lumekoristamisele ja tänavate korrashoiule tänavu ette nähtud umbes 160 miljonit krooni. See hõlmab nii linnaosasid kui kommunaalametit. Talveperiood kestab Tallinnas seitse kuud ning sellel ajal kulub tänavate korrashoiu rahast umbes kaks kolmandikku. 

Boroditš ütles, et talv ei ole veel lõppenud ning seetõttu tuleb kriitilistest kohtadest igal juhul lumi minema vedada, et tagada inimeste liikumise ohutus. Kuna lund tuleb aina juurde, teeb linnavalitsus alles talve lõppedes kokkuvõtteid, kui palju lume väljaveole lisaraha kokku kulus.

Peale linnnaosade tellib koristusfirmadelt lume äravedu ka linna kommunaalamet.

Teho Linnapuhastuse kõneisik Enn Proosväli ei soovinud kommenteerida küsimust, kas praeguse lumeuputuse juures on firmal tekkinud ka rahalisi probleeme, sest koristusmasinad peavad tegema lumevaesest talvest oluliselt rohkem sõite. Tema sõnul on see liiga hell teema.

Seda kinnitas Proosväli aga küll, et olemasolevad platsid on juba peaaegu lund täis veetud ning võimsad masinad lükkavad lumekuhilaid üha kõrgemaks. Väljapääs seisneb selles, et Pirita, Nõmme ja Lasnamäe linnaosad eraldavad lume veoks lisaplatse.

Jaaksoni Linnahoolduse juht Urmas Teeorg mainis, et kommunaalametiga sõlmitud lepingu järgi on koristustööde eest kinnitatud kindel tasu ning seda ei suurendata, kui lund on tavalisest rohkem. Lumevedu on eraldi tellimus, mille eest saab firma ka eraldi tasu.

Ta lisas, et praeguse lumeuputuse korral on tõesti firmal raske ots otsaga kokku tulla, kuid kõik kuud ei ole sellised. Leping on pikaajaline ning seetõttu ei saa ühte või kahte kuud eraldi välja tuua. Kui lund on vähe või pole üldse, siis kujunevad ka tootmiskulud oluliselt väiksemaks. Praegu kulub aga täiendavalt raha ka soola ja sõelmete juurdeostmiseks, sest vanad varud hakkavad juba otsa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles