Eksperdid: võidusamba valgustusega läks kõik algusest peale viltu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas
Vabadussõja võidusammas Foto: Raigo Pajula

Võidusamba valgustus sai sedavõrd armetu ja logisev sellepärast, et juba tehniline algülesanne oli sant, väidavad Tallinna Tehnikaülikooli eksperdid.

Üle 100 miljoni krooni maksma läinud võidusamba püstitanud kaitseministeerium tellis mullu oktoobris Tallinna Tehnikaülikooli teadlastelt eksperdihinnangud samba ehituskonstruktsioonidele, klaasdetailidele, valgustusele, juhtimisautomaatikale ning kütte-, ventilatsiooni- ja elektrisüsteemile, kirjutab Õhtuleht.

Kuigi 200 600 krooni maksev analüüs saab valmis alles suvel, on ülikooli eksperdid juba praegu kindlad, et tšehhide paigaldatud valgustus ei kõlba kuhugi ja kõik tuleb välja vahetada.

Ülikooli arendusprorektor Andres Keevallik tunnistas, et nii samba valgustuse kui selle juhtautomaatika juures avastati terve hulk tehnilisi puudusi - vigane oli juba tehniline ülesanne.

«Sans Souci on ju klaasifirma, allhankekorras anti (valgustuse tegemine) teistele firmadele ja need ei saanud ülesandega hakkama,» arvas professor põhjuseks, miks samba moodne LED-valgustus lõplikult untsu läks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles