Kaitseministeerium vahetab võidusamba sisevalgustuse välja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Toomas Huik

Tuginedes Tallinna Tehnikaülikoolis koostatud eksperthinnangule laseb kaitseministeerium uuendada kogu Vabadussõja võidusamba sisevalgustuse.


Ettevalmistamisel oleva riigihankega soovib ministeerium leida ettevõtte, kes uuendab monumendi risti- ja sambaosa valguslahenduse töökindlal ja kvaliteetsel viisil, teatas ministeeriumi pressiosakond.

Tallinna Tehnikaülikooli hinnangu kohaselt on Vabadussõja võidusamba praeguse valgustus- ja automaatikaosa tööd tehtud ebakvaliteetselt ning selle tehniline lahendus ei vasta mitmetele nõuetele.

Tehnikaülikooli arendusprorektori professor Andres Keevalliku sõnul on tänaseks väga põhjalikult kaardistatud kõik monumendi valgustusega seotud kitsaskohad. «Nüüd on aeg teha edasiviivad järeldused ning suunata senised kogemused valgustuse uuendamiseks. Protsessi kaasatud tehnikaülikooli insenerid pakuvad kaitseministeeriumile mitmes valdkonnas tippekspertiisi ning seeläbi on paremini tagatud ka uue valgustushanke edukus,» ütles Keevallik.

Võidusamba projektijuhi, kaitseministeeriumi asekantsleri Martin Hurda sõnul on möödunud aasta võidupühal avatud monument valmis ning lahendamist vajabki ainult sisevalgustuse probleem. Monumendi sisevalgustuse unikaalsust ja kõrge töökindluse nõuet arvestades uuendatakse nii risti- kui sambaosa valgustus ja tellida need tööd koos. «Selge soovituse ümber ehitada kogu võidusamba valgustus andis ka Tallinna Tehnikaülikool,» lausus Hurt.

Uue valgussüsteemi tellimisel on peamisteks kriteeriumiteks töökindlus ja kvaliteet. Praegu toimub koostöös TTÜ inseneridega hanke tehnilise lähteülesande koostamine. Valguslahenduse riigihange viiakse läbi võistleva dialoogi vormis. Esialgu oli kavas riigihange välja kuulutada juba jaanuari alguses. Otsuse tõttu uuendada monumendi valgustus täies mahus kulub hanke ettevalmistuseks ja lähteülesande koostamiseks kavandatust rohkem aega.

Valgustussüsteemi uuendamistööde ajaks jäävad monumenti pimedal ajal väljastpoolt valgustama prožektorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles