Selgusid Tallinna 2009. aasta kultuuriteo laureaadid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud aasta muuseumiööl toimus Maarjamäe lossis monumentide himutuur taskulampide valgel.
Läinud aasta muuseumiööl toimus Maarjamäe lossis monumentide himutuur taskulampide valgel. Foto: Toomas Huik.

Preemia «Tallinna kultuuritegu 2009» saavad MTÜ Eesti Muuseumiühing, Peeter Rebane ja Helen Sildna.


Kultuuriteo preemiakomisjon otsustas välja anda 50 000 krooni suuruse preemia ja tänukirja MTÜ-le Eesti Muuseumiühing Muuseumiöö 2009 korraldamise eest.

16. mail toimus Muuseumiaasta üks suurüritustest - Muuseumiöö «Öös on asju!». Muuseumid olid külastajatele avatud hiliste öötundideni ja tasuta. Toimusid eriprogrammid: kontserdid, viktoriinid, mälumängud, ekskursioonid, töötoad. Tallinna muuseume külastas Muuseumiöö raames üle 50 000 inimese. Kuigi Muuseumiöö programmis osales 100 muuseumit üle kogu Eesti, väärib see üritus äramärkimist Tallinna kultuurisündmusena - selline rahvahulk ja vaatepilt, mis avanes 16. mai õhtutundidel Tallinna muuseumides ja linnatänavatel, on iga Euroopa suurlinna vääriline, leidsid preemiate jagajad.

Isiku kategoorias otsustas komisjon tunnustada tänukirjaga ning anda välja kaks võrdset 25 000 krooni suurust tunnustusauhinda. Ühe sai Helen Sildna festivali «Tallinn Music Week» ellukutsumise ja korraldamise eest ning teise Peeter Rebane Solarise keskuses asuvate linna arengule oluliste, loomeinimestele ja organisatsioonidele vajalike uute tegutsemispindade (Nokia kontserdimaja, Cinamoni kinokompleks, Tallinnfilmi väärtfilmikeskus, kunstigalerii, džässiklubi ja tantsustuudio) loomise eest.

Tänukirjadega tunnustati ka Kadrioru parki rahvusvahelise Tallinna lillefestivali korraldamise eest ning Tallinna Linnamuuseumi uudse lähenemisega muuseumi Miia-Milla-Manda kontseptsiooni väljatöötamise ja ellurakendamise eest.

Komisjoni juhtinud abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul vaatas komisjon läbi konkursile saabunud ettepanekud, ühtekokku esitati Tallinna Kultuuriväärtuste Ametile 13 nominenti kollektiivi ja kümme nominenti isiku kategoorias. «Rõõm on tõdeda, et 2009. aastal on Tallinna kultuurielu rikastunud nii sündmuste kui tegutsemiskohtade ja võimaluste poolest ning Tallinn on lisaks ajalisele mõõtmele ka sisuliselt lähemal Euroopa kultuuripealinnaks olemisele,» ütles Jäppinen linna pressiteenistuse vahendusel.

Tallinna kultuuritegu on Tallinna kultuurielus tähelepanu äratanud sündmus, teos, tegu või loominguline saavutus, mis paistab silma nii originaalsuse kui mõtteerksuse poolest, ning on uuenduslik ja Tallinna kultuurielu rikastav. Tallinna kultuuriteo tunnustusauhindu on välja antud 2005. aastast.

Möödunud aastal pälvisid kultuuriteo tiitli Kanuti Gildi saali korraldatud tantsumaraton «Made in Estonia» ja Peeter Jalakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles