Süsta tänava plahvatuseni viis ilmselt laelambi süütamine

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gassanovite perekond sai majast eile õnnelikult kätte oma kassi, kes plahvatusest saadud šoki tõttu end varem pererahvale kätte ei andnud.
Gassanovite perekond sai majast eile õnnelikult kätte oma kassi, kes plahvatusest saadud šoki tõttu end varem pererahvale kätte ei andnud. Foto: Raigo Pajula

Tallinna Süsta tänava korterelamu plahvatuse kõige tõenäolisem põhjus on seina­kontaktis tekkinud elektrilühis.



Seni kuni eksperdid pole plahvatuse epitsentriks olnud üürikorterisse asja lähemalt uudistama pääsenud, peavad uurijad toetuma plahvatanud korteris üürnikuna elanud 50ndates aastates eesti mehe ütlustele juhtunu kohta.



Nagu mees esimesest kohkumusest üle saanuna temaga tegelenud päästeteenistujatele ütles, käis kõmakas kohe pärast seda, kui ta oli korteris lülitist põlema vajutanud laelambi.



Majaelanikud peavad gaasiplahvatust küll vähetõenäoliseks, kuna vahetult pärast plahvatust polnud tunda mingit gaasihaisu, ent ekspertide kinnitusel on lühisest tingitud gaasiplahvatus võimalik ka vähese lekke puhul. Nagu Eesti kogemus vanadesse majadesse ehitatud gaasitorustikega kinnitab, lekib vanadest torudest gaasi koguni kuni 60 protsenti.



Et plahvatuskohal puuduvad lõhkeaine jäljed, jääbki kõige tõenäolisemaks versiooniks tavaline gaasiplahvatus, juhul kui selles korteris ei tegeletud just salaja puskariajamisega. Tõsisema plahvatuse puhul poleks lööklaines kergete vigastustega pääsenud ka plahvatuskohaks olnud korteri üürnik.



Teda hoidsid arstid eile Põhja-Eesti regionaalhaiglas jälgimisel pelgalt seetõttu, et mehe pindmiste põletushaavade seisukord võib mõne päeva jooksul ootamatult muutuda. Ent midagi ohtlikku mehe tervisega ei ole.



Otsis prahi seest sooje riideid


Seda kinnitas eile Postimehele ka Süsta tänava kortermaja esimese korruse elanik Aleksandr Gassanov, kes plahvatuse hetkel istus kodus arvuti taga ja jooksis pärast kõmakat asja tänavale uurima. «Nägin, kuidas ta seal oma seinteta jäänud korteris ringi käis ja midagi maast otsis,» rääkis Gassanov.



Kui naabrimees altkorruselt appi jooksis, küsis šokis mees temalt laenuks vaid taskulampi ja jätkas prahi sees sobramist, et leida endale soojemaid riideid. «Ta ütles mulle, et oli öösel kodus kõigest televiisorit vaadanud,» rääkis Gassanov.



Küll läks aga tema abi vaja naaberkorteris koos lapselapsega voodis rusude alla jäänud naabrinaisel, kelle mees ehitusprahi alt välja aitas.



Tagamaks plahvatuses tugevalt kannatada saanud elumaja ohutust, toestasid aktsiaseltsi Temiir töölised terve eilse päeva kolmanda korruse seinu ja katust.



Kuigi üleeile õhtul lubati plahvatuses kannatada saanud trepikoja kahe esimese korruse elanikud korraks koju hädatarvilike esemete järele, ootasid mitmed majaelanikud veel eile päevalgi uut võimalust koju pääseda. Eriti emotsionaalseks kujunes ootamine ühele napilt gümnaasiumieast välja kasvanud neiule, kes avastas maja ees ehitusprahist oma lemmiknuku.



Eile õhtuks jõuti toestustöödega niikaugele, et päästeteenistuse ekspert lubas pärast maja kontrollimist korterelamult politseilindid eemaldada ja plahvatuses kannatada saanud trepikoja esimese kahe korruse elanikud said oma asjadele järele minna.



Suurimat muret tundis just Gassanovite pere, sest neid ootas korteris plahvatusest šoki saanud tõukass. «Kolmapäeva õhtul, kui me korraks koju pääsesime, keeldus ta end meile kätte andmast ja jooksis eest ära,» rääkis Aleksandr Gassanov.



Kassi sotsiaalmajja ei lubata


40 tundi pärast plahvatust oli külmas korteris üksinda öö veetnud kass siiski niivõrd rahunenud, et pererahval tema kinnipüüdmisega enam raskusi ei tekkinud.



Et Gassanovid paigutati hoone remondi ajaks linnale kuuluvasse Kopli sotsiaalmajja, pidid nad kassi naabertrepikojas elava tuttava pensionäri juurde kosuma jätma. «Loomi sotsiaalmajja elama ei lubata, muidu on seal igati mugav,» rääkis Gassanov.



Kuigi esimese sotsiaalmajas elatud kuu aja eest linn Gassanovitelt raha ei küsi, teeb tulevik mehele muret. «Mis siis, kui siin ei saada kuu ajaga asju korda? Ma ei saa maksta nii sotsiaalmaja kui siinse korteri kütmise eest,» ütles invaliidsuspensionist elav mees.



Mis juhtus?


•    Plahvatus Tallinnas Süsta 14 kortermajas toimus ööl vastu kolmapäeva kell 2.20.



•    Plahvatuse tagajärjel hävines kolmekorruselise maja ühe trepikoja kolmas korrus ja pööninguosa.



•    Päästetöötajad evakueerisid majast 32 inimest.



•    Viga sai kaheksa inimest, neist neli päästeti rusude alt.



•    Kannatanute seas on kolm meest, kolm naist ja kaks last. Nad kõik toimetati haiglasse.



•    Raskelt viga ei saanud õnnetuses keegi, enamik kannatanutest lubati juba samal päeval haiglast välja. Eile õhtul viibis haiglaravil vaid üks põletushaavadega täiskasvanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles