Võidusamba vundamendi betoon vajab kõvenemiseks 10 päeva

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Samba autorid

Kaitseministeeriumi teatel vajab rajatava Vabadussõja võidusamba vundamendi betoon kõvenemiseks aega vähemalt 10 päeva.

1. juulil väljastas Tallinna linn Vabadussõja võidusamba rajamiseks osalise ehitusloa, mis võimaldas kaitseministeeriumil alustada monumendi vundamenditöödega, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Juba 4. juuliks oli ehitusfirma lõpetanud vundamendi vaiade puurimise ja betoneerimise. Kokku puuriti samba alusesse pinnasesse üheksa 5,5 meetri pikkust auku, millesse asetati armatuur ja täideti betooniga.

Rajatud vaiad annavad vundamendiplaadile vajaliku kandevõime, ulatudes välja tugevasse liivakivist pinnasekihti. Vaiade paigaldamisega tagatakse ka see, et liiklusest ja võimalikest teistest ehitustöödest tingitud vibratsioon ei kanduks üle sambale.

Piltilikult öeldes hakkab sammast kandev vundament nägema maa all välja nagu üheksa jalaga taburet, olles seetõttu väga stabiilne ja suure kandevõimega.

9. juulil saadi jätkata vundamendi ehitustöödega. Eemaldati samba vundamendi kohalt kiht pinnast ja kõrvaldati vaiaotsad, et jätkata ehitustööde ala ümbritseva pinnase
toestamisega.

Pinnase toestamiseks oli varemalt rajatud maasse spetsiaalsed toruvaiad vundamendipoolsesse külge ja oli paigaldatud ülemine rida kaldinjektsiooni ankrud.

Jätkati alumise rea kaldinjektsiooni ankrute paigaldust, mis ka kõvendati tsemendilahuga. Need tööd lõpetati 11. juulil. Ehitustehnoloogilisest protsessist tulenevalt peab see lahu kõvenema vähemalt kümme päeva.

Kui toestusvöö lahu on kõvenenud, saab 21. juulil jätkata vundamendi ehitamise töödega. Esmalt pingutatakse ankrud, siis saab hakata kaevama vundamendisüvist juba vajalikule kõrgusele, eemaladada veel vaiade pealmised otsad ja alustada ettevalmistusi vundamendiplaadi ehitustöödega.

Selleks valmistatakse ligikaudu 5,5 ja 6,5 meetrise küljepikkustega rakis ning paigaldatakse vundamendiplaadi armatuur. 35-ruutmeetrise pinnaga ja 1,2 meetri paksune vundamenditaldmik kaalub kokku ligikaudu 80 tonni. Nende töödega on plaanis jõuda lõpule 5. augustiks, pärast mida peab valatud betoonisegu taas kümme päeva kivistuma.

Kui Tallinna linn on 15. augustiks väljastanud samba maapealse osa ehitusloa, saab Tšehhi klaasifirma alustada monumendi betoonist kandekonstruktsiooni rajamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles