Kultuuripealinnas tõmbab niite Edgar Savisaar

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar sokutas SA Tallinn 2011 nõukokku ka oma soosiku Moonika Batrakova. Foto: Peeter Langovits
Tallinna linnapea Edgar Savisaar sokutas SA Tallinn 2011 nõukokku ka oma soosiku Moonika Batrakova. Foto: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits

Enne järgmisel nädalal toimuvat kultuuripealinn Tallinn 2011 nõukogu kogunemist tehti otsustajate seas suured muudatused: välja vahetati ettevõtja Cardo Remmel ning asemele pandi kolm linnale truud kaasvõitlejat.



Kui seni oli SA Tallinn 2011 nõukogu üheksaliikmeline, siis nüüd kasvas see 11-liikmeliseks. Linnavõimu äkiline käitumine enne nõukogu olulist kogunemist järgmisel kolmapäeval näitab selgelt, et sihtasutuse juhatusest järjest suuremat otsustusrolli võttev nõukogu soovitakse pöörata praeguse linnavõimu usku.



Uut koosseisu vaadates võib öelda, et 11st nõukogu liikmest seitse on otseselt või kaudselt seotud Keskerakonnaga, neile lisaks sai nõukogu liikmeks Tallinnas Keskerakonnaga võimu jagavate sotside liige Katrin Saks. Ülejäänud on riigi esindajad.



Juhatust ei usaldata

Nõukogu liikme koht on tasuline, eilsest teenivad palgale mõne tuhande kroonist kuulisa peale Saksa ka linnapea Edgar Savisaare ihunõunik Moonika Batrakova ja Keskerakonna valimispidude  peaorganisaator Riho Rõõmus.



Kaubandus-tööstuskoja poolt nõukogusse nimetatud Pärnu volikogu esimees Cardo Remmel sai oma kohakaotusest teada üleeile. «Mulle öeldi, et seoses uue koalitsiooniga pealinnas on nõukogusse uusi tahtjaid ning ettevõtlusinimest enam ei vajata,» tõdes Remmel. Tema volitused oleks niikuinii lõppenud aprillis.



Nõukogu senist tööd hindas Remmel heaks, kuigi koos käidi väga hüpleva graafikuga. «Minu meelest valitses nõukogus liialt suur usaldamatus juhatuse suhtes, sest suuremad ja ka väiksemad otsustused taheti teha nõukogu tasemel,» tunnistas Remmel ja lisas, et talle kui ettevõtjale ei tundunud see kõige mõistlikum.



Fritze tool kõigub


Järgmisel kolmapäeval kogunevas nõukogus tutvustatakse liikmetele ka linna sisekontrolli hiljuti tehtud sihtasutuse senise majandustegevuse analüüsi, mis Postimehe andmeil annab senisele tööle kriitilise hinnangu. On ka kuulda, et osa nõukogust ootab, et kultuuripealinna peamine juht Mikko Fritze end taan­daks.



Kui aga nõukogus peaks mingil hetkel minema hääletamiseks Fritze sobivuse üle oma kohale, oleks Keskerakonnal selge otsustusülekaal.



Ka Remmel tõdes, et kui algul oli nõukogul ja juhatusel väga selgelt oma roll täita, võttis lõpuks võimust nõukogu. Ja ta oletas, et ka praegune vangerdus nõukogus on tehtud kindlat eesmärki silmas pidades.



Tallinna abilinnapea, samuti nõukogusse kuuluv Kaia Jäppinen põhjendas nõukogu suurendamist sellega, et sihtasutuse nõukokku võib kuuluda kuni 11 liiget ning seepärast see samm ka ette võeti.



Tema sõnul ei toimu mingit Fritze vastu suunatud tegevust. «Sellise organisatsiooni juhtimises on palju küsimusi. On seda nii sihtasutuse juhtidele kui ka nõukogu liikmetele,» ütles ta eile linnavalitsuse pressikonverentsil. Sisekontrolli tegutsemist selgitas ta sellega, et nõukogu soovib «teatud asju täpsustada ja on siis selleks vastavat instrumenti kasutanud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles