Naine kaitses lapselast plahvatuses oma kehaga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kes oli ja millega tegeles salapärane inimene, keda kuuldi vahetult enne plahvatust, mis purustas ööl vastu eilset Tallinnas Koplis elumaja, kõndimas õhku lennanud korterite kohal pööningul, peab selgitama kriminaaluurimine.



«Ma kuulsin, kuidas keegi öösel kella kahe paiku meie korteri kohal pööningul kõndis.» Nii väitis oma täiskasvanud lastele plahvatuses näovigastusi saanud 49-aastane Selveri müüjanna, kes tol hetkel Süsta tänava kolmanda korruse korteris koos lapselapsega voodis pikutades televiisorit vaatas.



Kes see salapärane kõndija oli ja mis tal korterimaja pööningule öisel ajal asja oli, on esialgu teadmata. Fakt on, et veidi aega pärast saladuslikke samme raputas kogu maja plahvatus. Eile haiglas arstide hoole all olnud naise väitel vajus magamistoa lagi sisse nii kiiresti, et ta jõudis kõrval lebanud kolmeaastase tütrepoja keha laest kukkuvate asjade eest vaid kätega katta.



Et rusud kukkusid otse voodile, ei suutnud naine omal jõul nende alt välja rabeleda, vaid pidi selleks ära ootama kiirelt õnnetuspaigale jõudnud päästeametnikud. Õnneks pääsesid vanaema ja lapselaps plahvatusest kergemate vigastustega. Naisel said laest alla pudenenud krohvi ja muu ehitusprahi tõttu kannatada silmad, mistõttu ta veel 12 tundi pärast õnnetust hästi ei näinud.



Viga sai kaks last


Laps, kelle elu vanaema oma kehaga kaitses, pääses põrutustega. Ta viidi lastehaiglasse, kus arstid tegid poisile võimalike peavigastuste tuvastamiseks kompuuter­uuringu ja jätsid ta statsionaarsele ravile jälgimisele. Hävinud korteris ei viibinud õnneks väikemehe ema, kes oli neljandat päeva tööl Rootsis, kus ta maalrina leiba teenib. Õnnetusest kuuldes kiirustas naine eile esimese lennukiga tagasi koju.



Kergemalt sai kannatada kõrvalkorteris elanud kuueliikmeline pere ja allkorruse elanik, kellele kukkus laest pähe puust vai. Sündmuskohal vajas arstiabi kaheksa inimest, neist kaks last, kuid tõsisemaid vigastusi polnud kellelgi. Majast evakueeriti 32 elanikku.



Haiglaravile paigutati kergeid põletushaavu saanud mees, kes üüris plahvatuse lööklaines täielikult hävinud kolmest korterist keskmist. Nagu hiljem selgus, osutus just seesama korter plahvatuse epitsentriks, mistõttu kuulas politsei mehe eile päeval tunnistajana üle.



Plahvatuse põhjus teadmata


Majaelanike väitel on neil selle korteri üürnikega probleeme olnud, sest korterit külastanud mehed kippusid trepikojas suitsetama. Päästeameti kinnitusel asus selles korteris gaasisoojendi.



Sündmuskohal tehtud fotodelt on selles korteris ukse kohal näha põlemisjälgi. Mis täpselt ootamatu plahvatuse põhjustas, vajab siiski veel selgitamist. Päästeameti pommirühm ja uurijad ootasid eile terve päeva hoone julgestustööde taga, sest varisemisohtlikku majja ei tohtinud uurijad ja eksperdid siseneda enne, kui maja konstruktsioonid toestatud said.



Juhtunu asjus algatati kriminaalmenetlus, ent eksperdid pidasid esialgse vaatluse põhjal ebausutavaks, et plahvatuse põh­justas lõhkeaine. Vähetõenäoline on maja gaasisüsteemid üle vaadanud ekspertide sõnul ka tsentraalküttesüsteemi plahvatus.



Plahvatus oli nii tugev, et purustas kolme korteri sise- ja välisseinad ja lennutas aknakardinad kõrval sirguva suure puu okstesse, kus need veel eile pärastlõunal trööstitult raagus okstel rippusid. Naabermajade elanike kinnitusel pühkis plahvatus isegi nende kodudes asjad kappidelt maha. Purunenud majas elasid naabrite sõnul korralikud inimesed.



Samas polnud lööklaine nii tugev, et oleks purustanud naabermajade korteriaknaid. Ainsana said kannatada maja vastas asuva piirivalvesadama pääsla aknad, millest mõned purunesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles