Sisekontroll vaatas läbi Tallinn 2011 kulutused

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Fritze
Mikko Fritze Foto: Priit Simson

Hiljuti viis Tallinna sisekontroll läbi kultuuripealinna kujundava sihtasutuse Tallinn 2011 senise töö uurimise ning kirja pandi lehekülgede kaupa küsitavusi. Täna annavad sihtasutuse juhid aru ka valitsusele.



Postimehele laekunud info põhjal on sisekontrolli analüüs keskendunud sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse ühe liikme Mikko Fritze tegevusele, üksipulgi on läbi käidud senistele maineüritustele tehtud kulutused ja vaadatud läbi juba sõlmitud lepingud.

Oma hinnangus on sisekontroll olnud kriitiline ja esitanud mitme projekti puhul kahtlusi, kas raha on sihipäraselt kasutatud. Linna ja riigivõimu vastastikuste süüdistuste keskpunktis asuva sihtasutuse ümber keerleb kumu, et keskerakondlik linnavõim otsib võimalusi, kuidas Fritze jalgealune kõikuma lüüa.

Tallinna ettevõtlusameti juht, sihtasutuse nõukogu liige Kairi Teniste nentis, et linna sise­kontroll on tõepoolest analüüsinud SA Tallinna 2011 tegemisi ja kommentaarid esitatakse sihtasutuse nõukogule 27. jaanuaril, mil toimub nõukogu koosolek. «Seetõttu pole võimalik midagi praegusel hetkel kommenteerida,» ütles ta.

Nõukogu liikme, abilinnapea Kaia Jäppineni ja läinud aasta detsembris sihtasutuse juhatuse liikmeks kinnitatud abilinnapea Jaanus Mutliga ei õnnestunud Postimehel eile ühendust saada.

Fritze eilne päev kulus Euroopa tänavusest kultuuripealinnast Istanbulist kojusõidule. Sealsete avapidustuste eel reastas Türgi tähtsaim ajaleht Hürriyet selle aasta olulised kultuurisündmused ning esikohal on Arvo Pärdi uudisteose esiettekanne kahe kultuuripealinna, Tallinna (2011) ja Istanbuli (2010) koostöös.

Kultuuriminister Laine Jänes kutsus Fritze ja Mutli ning SA Tallinn 2011 programmiosakonna juhi Jaanus Rohumaa tänasele valitsuskabineti istungile rääkima kultuuripealinna ettevalmistustest ja tutvustama senist kava.

Minister kirjutas nädal tagasi Postimehe arvamusküljel, et kuigi Tallinn saab Euroopa kultuuripealinnaks vähem kui aasta pärast, pole seni ilmunud ürituste täpset kava ega kalendrit.

«Viimastel päevadel on eesti­maalasi hirmutatud, et kui kultuuripealinna projekt riigilt piisavalt raha ei saa, võib Euroopa Komisjon meilt kultuuripealinna tiitli hoopiski ära võtta. Milleks inimesi hirmutada?» küsis Jänes. «Riik panustab projekti palju ja suhtub sellesse väga tõsiselt.»

Minister tõdes, et seni pole ka koostöölepinguid teiste linnade ja maakondadega, kuigi kõik pooled on ootuses, et ka neid kaasatakse riigile olulisse kultuuriprojekti.

Jänes ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar arutavad kultuuripealinna projektiga tekkinud küsimusi ja probleeme veebruari alguses.

Kultuuripealinna projekti rahastamine on eelarvekärbete tõttu varem plaanitust märksa tagasihoidlikumaks jäänud. SA Tallinn 2011 programmidirektor Rohumaa on samuti varem hoiatanud, et korraldusega jänni jäädes on reaalne oht tiitel kaotada.

Nõukogu liikmed
•    Edgar Savisaar, esimees, Tallinna linnapea
•    Kairi Teniste, esimeest asendav liige, Tallinna ettevõtlusameti juhataja
•    Ülari Alamets, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimees
•    Kaia Jäppinen, Tallinna abilinnapea
•    Anu Kivilo, Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja
•    Tarmo Lausing, Tallinna linnavolikogu liige
•    Cardo Remmel, Pärnu linnavolikogu esimees
•    Siim Sukles, kultuuriministeeriumi kantsler
•    Jüri Võigemast, linnade liidu tegevdirektor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles