Rae vallas vahetub täna võim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt istub Raivo Uukkivi täna viimast korda oma töölaua taga.
Tõenäoliselt istub Raivo Uukkivi täna viimast korda oma töölaua taga. Foto: Toomas Huik.

Rae vallavolikogu tänase istungi päevakorras on keskerakondlasest vallavanemale Raivo Uukkivile umbusalduse avaldamine ja tema ametist vabastamine ning uue vallavanema valimine.


Rae vallavolikogu praegune esimees Veigo Gutmann (Reformierakond) on üpris kindel, et umbusaldus läheb läbi, sest oravad loobusid koostööst Keskerakonnaga ning astusid ühte IRLiga. Kokku kuulub neile 21-kohalises volikogus 13 kohta. Täpsemalt ei soovinud ta sündmuste võimalikku käiku kommenteerida.

Kokkuleppe järgi saab Rae uueks vallavanemaks Gutmann ise ning volikogu esimehe kandidaat on Agu Laius IRList.

Peale vallavanema avaldatakse tänasel istungil umbusaldust ka vallavolikogu keskerakondlasest aseesimehele Aadi Potterile ning kolme alatise komisjoni juhtidele ning valitakse nende asemele uued inimesed.

Uukkivi mahavõtmist põhjendas Gutmann sellega, et volikogu ei jõudnud vallavalitsusega eelarveküsimustes kuidagi ühisele meelele.

«Kui juhtkond ei saa valla põhiküsimustes ehk eelarves kokkuleppele, siis pole midagi teha,» tõdes Gutmann. «Meie nägemused läksid lihtsalt lahku.»

Ta selgitas, et eelkõige tuleb eelarves eelistusi muuta. Reformierakond ja IRL tahavad toetada neid lapsevanemaid, kelle võsukestel ei ole lasteaiakohta ning kes peavad kasutama koduhoiu- või eralasteaedade teenusi. Uukkivi juhtitud vallavalitsus tegi aga panuse eakate vallaelanike jõulutoetustele. See oli Gutmanni sõnul üks põhilisemaid asju, mille üle vaieldi.

«Heal ajal on jõulutoetused omal kohal, aga kui eelarve on kitsikuses, siis ei ole see õige,» ütles Gutmann.

Raivo Uukkivi ütles, et läheb kindlasti ka ise vallavolikogu istungile vaatama, kuidas inimesed kätt tõstavad.

Ta lisas, et jutud, mida Gutmann on ajakirjanduses rääkinud, on tegelikult kõik vale.

"Viis aastat oleme noortele peredele ja lastele panustanud ning ehitanud ligi 400 lasteaiakohta ja uue kooli ning renoveerinud vana kooli," selgitas Uukkivi.

Ta lisas, et Gutmanni valimislubadus oli anda lastevanematele, kelle lapsed on lasteaiakohast ilma jäänud, 2000 krooni toetust kuus. Uukkivi sõnul ei saa selle raha eest ükski töötu lapsevanem endale koduhoiu või tasulise lasteaia teenust osta. Samas tekitab niisugune lubadus valla eelarvesse kuus miljonit krooni miinust aastas.

"Ma tunnen Rae vallale kaasa, kui Gutmann täna vallavanemaks valitakse," ütles Uukkivi. "Mina olen lahkumiseks valmis, olen kõik asjad üle andnud ja kokku pannud. Olen kõik teinud, mis ma olen lubanud ning isegi natuke kergem tunne on nüüd. Lähen oma valijate huve kaitsma volikogusse."  

Pärast oktoobrikuiseid kohalikke valimisi sõlmisid Reformierakond ka Keskerakond koostööleppe, kuid koostöö ei laabunud. Kaks erakonda olid Rae vallas koalitsioonis ka enne valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles