Tallinn vähendas ikkagi lasteaedade raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Kristiine linnaosas paikneva Linnupesa lasteaia Linnupoegade rühm lõunauinakul.
Tallinnas Kristiine linnaosas paikneva Linnupesa lasteaia Linnupoegade rühm lõunauinakul. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus vähendas lasteaedadele makstava nn pearaha suurust enam kui 20 protsendi võrra, linnavalitsuse kinnitusel ei tähenda see aga samaväärset lasteaedadele makstava summa vähenemist.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare allkirjastatud määrus kinnitas lasteaedadele makstava toetuse summaks tänavu 25 296 krooni lapse kohta. Möödunud aastal oli pearaha suurus 31 824 krooni.

«Selles küsimuses ei tule rääkida mitte pearaha vähendamisest, vaid rahastamise mudeli muutmisest, mis valmis koostöös alushariduse juhtide ühendusega ja tähendab sisuliselt, et lasteaedade majandamine muudeti efektiivsemaks,» teatas abilinnapea Kaia Jäppinen vastuseks küsimusele, miks pearaha vähendati.

Postimehe küsimusele, kui palju on linna eelarves lasteaedadele 2010. aastaks kokku ette nähtud ja kui palju oli see 2009. aastal, ei soostunud abilinnapea vastama, vaid soovitas numbreid ise linnaeelarvest otsida.

Eelarvetabelites on tootegrupile «lastehoid ja alusharidus» 2010. aastaks ette nähtud 719 miljonit krooni. 2009. aasta täpsustatud linnaeelarves oli samale reale kirjutatud 761,6 miljonit krooni ehk üle 5 protsendi rohkem.

Kui seni maksis haridusamet lasteaedadele raha just sõltuvalt selle hingekirjas olevate laste arvust, siis mismoodi seda tänavu tegema hakatakse, jättis abilinnapea täpsustamata.

«Kuna laste tegelik kohakasutus on aiarühmades keskmiselt 60-70 protsenti ja sõimerühmades 50-60 protsenti, tõsteti laste arvu rühmades 21 lapselt 24 lapseni,» rääkis Jäppinen, lisades, et rühmade suurendamisega muudeti lasteaiakohtade kasutamine efektiivsemaks.

Abilinnapea sõnul pole linnavalitsus taganenud möödunud sügisel lasteaedade juhatajatele antud lubadusest lasteaedade eelarvet mitte vähendada. «Kuna kulude kokkuhoid läbi efektiivsuse tõstmise toimus läbi 2009. aasta, vähenesid lasteaedade majandamiseks vajalikud miinimumkulud oluliselt, millele vastavalt on ka uus eelarve koostatud,» selgitas ta, miks on tänavune rahanumber väiksem.

«Sisuliselt vastab 2010.a. alushariduse eelarve selle 2009.a. täitmise tasemele,» kinnitas Jäppinen.

Lasteaiad ootavad

Linnupesa lasteaia juhataja Karin Saar ütles, et enne kui haridusamet pole lasteaia eelarvet kinnitanud, ei hakka ta oma arvestusi tegema. «Me ei ole veel otsustanud, kust me kokku hoiame. Palgarahast kindlasti mitte, ilmselt mingitest majanduskuludest tuleb see võimalus leida,» sõnas Saar.

Juhataja tõdes, et ilmselt raha on vähem kui möödunud aastal tõesti, sest pearaha on lasteaia rahastamise alus. «Esmajärjekorras läheb see palkade ja kommunaalmaksete tasumiseks, mis on kohustuslikud nii või teisiti.» Saare sõnul pole ka personali enam kokku tõmmata võimalik.

Lisaks linna rahale teenivad lasteaiad omatulu vanemate osalustasu ning sihtotstarbelise söögiraha näol. «Osalustasust peaksid tulema õppevahendid, aga ilmselt nüüd tuleb sealt ka arvete maksmiseks võtta,» arutles Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles