Altkäemaksu võtmine tõi mereväe ohvitseridele karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaksu andmine.
Altkäemaksu andmine. Foto: Margus Ansu

Harju maakohus karistas kolmapäeval osaliselt reaalse vangistusega sadu tuhandeid kroone altkäemaksu võtnud mereväe ohvitseri, samuti ebaseaduslikku raha vastu võtnud teine ohvitser ning neile raha maksnud ärimehed ja firmad said tingimisi vangistuse või rahalise karistuse.

Kaptenmajori paguneid kandnud Vladlen Marovi mõistis kohus süüdi korduvas altkäemaksu suures ulatuses võtmises ja nõudmises ning altkäemaksu korduvas vahendamises. Kohus karistas teda nelja-aastase vangistusega, millest tal tuleb koheselt ära kanda kaks kuud ja 10 päeva, ülejäänud vangistust ei pöörata aga täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ja täidab talle pandud kontrollnõudeid.

Menetlust juhtinud riigiprokurör Lavly Lepa sõnul leidis uurimise käigus tõendamist, et Marov võttis aastatel 2005-2009 altkäemaksu kokku enam kui 500 000 krooni ulatuses. Ligikaudu samas summas mõistis kohus Marovilt välja kriminaalsel teel saadud tulu, mis kantakse riigi tuludesse.

Samuti kaptenmajori paguneid kandnud Aleksander Saarse mõistis kohus süüdi korduvas altkäemaksu võtmises. Kohus karistas teda kaheaastase vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui mees ei pane kolmeaastase katseaja kestel toime uut kuritegu.

Lepa sõnul võttis Saarse uurimisandmetel ebaseaduslikku hüve vastu aastatel 2008-2009 ja seda 20 000 krooni ulatuses. Sellise summa peab mees nüüd tasuma ka riigi tuludesse.

Ühtlasi kariatas kohus ohvitseridele altkäemaksu andmises viit eraisikut ja nelja firmat. Korduvas altkäemaksu andmises mõistis kohus süüdi Aleksei Morozovi, karistades teda kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane 18-kuulise katseaja kestel toime uut kuritegu ja täidab talle pandud kontrollnõudeid.

Teine mees jäi süüdi samuti korduvas altkäemaksu andmises. Talle määras kohus karistuseks kaks aastat, neli kuud ja üheksa päeva vangistust, millest arvestatakse maha eelvangistuses viibitud aeg. Vangistus jäetakse tingimisi kohaldamata, kui mees ei pane 18-kuulise katseaja kestel toime uut kuritegu ja täidab talle pandud kontrollnõudeid.

Valeri Karkatšovi karistas kohus korduva altkäemaksu andmise eest kahe aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Sama paragrahvi järgi mõistis kohus süüdi ka Aleksander Vasjutini ja Nikolai Tšesnokovi ning neil tuleb kanda kaheaastane tingimisi vangistus 18-kuulise katseajaga.

Altkäemaksu andmise mõistis kohus süüdi ja määras 50 000-260 000 krooni suurused rahalised osaühingutele Dinekta, Tallinna Laevatehas, V&H Shipservice ja Ship Quickly Repair Service.

Lisaks tuli igal süüdimõistetul tasuda menetluskuludena riigi tuludesse 10 875 krooni sundraha. Rahaliste karistustena, konfiskeerimiste tuluna ja sundrahadena tuleb süüdimõistetuil tasuda riigile kokku 1 154 625 krooni.

Kriminaalmenetlust juhtis riigiprokuratuur ja viis läbi kaitsepolitseiamet.

Kui ohvitseridele süüdistuse esitamine avalikuks sai, peatas kaitsejõudude peastaap nendega teenistussuhte. Süüdimõistva otsuse jõustumisel peavad mehed endale aga uue töö otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles