Fotod ja video: Vene tankid tungisid Toompeale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna võis Falgi teel näha ebameeldivat pilti – Toompea poole suundusid kaks Vene tanki ja hulk punaarmeelasi nii autodel kui jalgsi.


Õnneks on tegu siiski vaid filmiga – käivad Elmo Nüganeni uue filmi «1944» võtted.
Filmi käsikirja autor on Leo Kunnas ja produtsendid Kris Taska ning Maria Avdjuško. Osades Kristjan Üksküla, Rain Simmul, Kristjan Sarv, Martin Mill, Ivo Uukkivi ja Antero Ermel.

Üks tank on täiesti komplektne ja võtete ajaks pannakse selle mootor tööle. Kahe punaarmee mundris statisti ülesanne on seista tanki juures nii, et ei oleks näha, et roomikute all on prussid. Teine tank aga kuulub rubriiki «Potjomkini küla», ehk ehtne paistab olevat vaid selle kaamera poole jääv külg. Teiselt poolt paistab tühjus ja vineertahvlid ning plastik. Aga eemalt vaadates on tank nagu päris.«»

Järjekordse võtte eel seisavad Falgi teel nii Vene sõjaväe mundris mehed kui tollases tsiviilriietuses inimesed. Nii ühtede kui teiste välimust käiakse aeg-ajalt kohendamas. Ühel poisil on sall tänapäevase moe järgi kaela seotud. Poisi juurde kiirustab naisterahvas, kes tal salli kaelast võtab ja siis uuesti kolmes keerus ümber kaela mähib, nii nagu see vanasti võib olla.

Teine daam sikutab ühe sõduri gimnastjorka saba vöörihma all õigetesse voltidesse. Nimelt pidi sõduri särk olema eest sirge ning voldid pidid jääma sümmeetriliselt selja taha.

Kahe võtte vahepeal määritakse mõne sõduri kiivritele, näole ja riietelegi tumedat värvi ainet. Ka ühe veoauto kast pritsitakse kõige pealt märjaks ja seejärel puistatakse sinna mingit pulbrit, mis peab vist pori imiteerima.

Vahepeal jõuab üles Toompea müüri äärde grupp venekeelseid koolitüdrukuid, kes Punaarmee mundreid ja tanke nähes rõõmsalt käratsema hakkavad. Selleks ajaks, kui kaamerad järgmine kord käima pannakse, on üleval õnneks kõik jälle vaikne. Punaarmee Tallinna saabumise filmimiseks kulus terve päev.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles