Seadused lubavad tänavatele kloriide lõputult heita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolapuistur
Soolapuistur Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tallinna keskkonnaameti kinnitusel ei sea Eesti seadused mingisuguseid piiranguid kloriidide sisaldusele sademevees ning seega võib neid lumiste teede korrashoiuks lõputult kasutada ja hiljem koos lumega linnast välja vedada.

«Lumekoristus toimub põhimõttel, et enne lükatakse tee eest puhtaks ning siis puistatakse alles sõelmeid või kloriide. Seega jõuab lumekogumisplatsidele eelkõige puhas lumi,» selgitas Tallinna keskkonnaameti juhataja asetäitja Madis Kõrvits ERR uudisteportaalile, kinnitades, et tänavatele visatavad kümned tonnid kloriide ja sõelmeid ei põhjusta Tallinna ja selle lähiümbruse keskkonnale kahju.

Ta täpsustas, et sademete pinnasesse juhtimine on reglementeeritud hõljuvainete, naftasaaduste ja ohtlike ainete osas, kuid kloriidide sisaldust ei ole sademevees seadusandlikult reglementeeritud.

Keskkonnamet on soovitanud leida lume ladustamiseks platse, mis on kõvakattega ja sademevee kanalisatsiooniga ühendatud.

Tallinna Tehnikaülikooli teedeinstituut uuris mõne aasta eest transpordi mõju keskkonnale ning jõudis järeldusele, et liiklusohutuse tagamiseks jää- ja lumetõrjel kasutatud suured kloriidikogused kahjustavad keskkonda ja suurendavad raskmetallide ning PAH-ühendite sisaldust pinnases ja sademevees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles