Vabaduse väljakul avati Rahvarinde muuseum

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Vabaduse väljaku aluses klaasgaleriis Rahvarinde muuseum, mis asutati Tallinna kesklinna valitsuse allasutusena ruumidesse, kus varem tegutses Ahhaa keskus.


Muuseumi avamisel esines kohaletulnutele Edgar Savisaar, kes meenutas rahvarinde algusaastaid ja tänas kõiki, kes muuseumi loomisele kaasa aitasid. Tervitussõnavõtuga esinesid Läti ja Leedu Rahvarinnete toonased juhid Dainis Ivans ja Mečys Laurinkus.

Rahvarinde muuseumi meeskond kogus peaaegu aasta aega mälestusi, fotosid ja esemeid, mis aitavad veerandsaja aasta tagust aega nii noortele kui vanadele lähemale tuua. Palju on filmi- ja fotomaterjale, samuti kuulub eksponaatide hulka täiesti töökorras RAF-buss.

Rahvarinde muuseumi projekti peavastutaja, Tallinna Kesklinna vanem Mihhail Korb ütles, et muuseumi peamiseks eesmärgiks on tutvustada Rahvarinde olemust. «See liikumine näitas, kui tugev võib olla üks rahvas, kui tegutseb ühe eesmärgi nimel,» märkis Korb.

«Rahvarinde muuseumi idee on edastada Eesti taasiseseisvumisperioodi ajalugu – kanda edasi ärevate ja eriliste aastate meeleolu ning eksponeerida ja säilitada Rahvarinde esemelisi materjale,» ütles Rahvarinde muuseumi kuraator Helen Lausma-Saar.

25 aastat tagasi tekkinud Rahvarinde liikumisel oli täita oluline roll Eesti taasiseseisvumisel. Rahvarinde eestvedamisel saadeti korda mitmeid pöördelise tähtsusega tegusid, sealhulgas Balti keti korraldamine 1989. aastal. Rahvarinde loomise idee sündis 13. aprillil 1988 Eesti Televisiooni saates «Mõtleme veel» ning 1. ja 2. oktoobril 1988 peeti Tallinna Linnahallis Rahvarinde asutamiskongress.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles