Loe, mida lubavad linnapeakandidaadid linnahalliga teha

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvelt, Randpere ja Kross linnahallist: peab säilima hoone esialgne mastaap.
Anvelt, Randpere ja Kross linnahallist: peab säilima hoone esialgne mastaap. Foto: Postimees.ee fotomontaaž

Tallinna linnapeakandidaadid on ühisel meelel, et linnahallist peab valmima merele avatud keskus, mis seejuures säilitaks oma algse mastaabi ja ühendaks mereäärsed kultuurihooned terviklikuks alaks.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tallinna linnapeakandidaadi Andres Anvelti sõnul on linnahall ja kogu mereäärne piirkond ühes kultuurikatla, Patarei vangla ja lennusadamaga sõlmpunktiks linna avamisel merele.

«Nendest Kultuurikatel ja linnahall on linna omanduses, mistõttu on meie prioriteediks linnahallile erasektorist partneri leidmine,» rääkis Anvelt Postimehele.

«Linna huvi on kindlasti see, et linnahalli üks osa peaks teenima muuhulgas ka avalikku huvi ehk jätkama Tallinnal sisuliselt puuduva suurema konverentsikeskusena,» näeb Anvelt sarnaselt teiste linnapeakandidaatidega.

«Seda kõike saab teha aga koostöös erasektoriga. Nii, et jätkame aktiivselt reaalsete partnerite otsimist  nii Eestis kui väljapool.»

Kross: järgmise nelja aasta jooksul alustaksime ehitustegevust

Tallinna IRLi linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross ütles Tallinncityle linnahalli puudutava kohta, et kõige olulisem on säilitada hoone algne mastaapsus ja kohalolu mereäärses linnahoones.

«Meie nägemuses tuleb linnahallist kujundada erinevaid tegevusvõimalusi pakkuv, ajaloolist ja kaasaegset ühendav mereäärne keskus. Linnahall saab osaks praegu tühermaana seisvast mereäärsest alast kuni Meremuuseumini ja kuulub sellisena meie Tallinna merele avamise laiemasse plaani,» rääkis Kross.

Kõige tähtsam on Krossi hinnangul see, et väärikas arhitektuuripärand päästetakse lammutamisest. «Säilima peab hoone algne mastaapsus ja kohalolu mereäärses linnaruumis, lisanduma kaasaegsel moel ühendus ümbritseva linnaruumiga ja pakutavate tegevuste abil külastajate rohkus,» näeb Kross.

«Linna seisukohast on kogu piirkonna puhul oluline leida olemasolevast parem lahendus jalgsi- ja kergliiklusele, alal, mis ühendab Põhja-Tallinna, sadamaala, mereäärt, vanalinna ja kesklinna.»

Nelja aasta jooksul leiaks IRL linnahalli renoveerimisele ja elluäratamisele finantseeringu, kinnitaks projektid ja alustaks ehitustegevust.

Randpere: olen kindel, et potentsiaalne investor linnahallile on olemas

Reformierakonna linnapeakandidaadi Valdo Randpere sõnul on linnahalli puhul kõige hullem väljavaade see, kui praegune olukord jätkub. Sellisel juhul polevat mõne aasta pärast hoonet enam olemaski.

«Vahel mulle tundubki, et see on praeguse linnavalitsuse eesmärk, et saavutada olukord, kus pole linnahalli.  Siis pole nende jaoks ka probleemi,» arutleb Randpere.

Randpere on veendunud, et selles, et linnahall juba valmis pole, on süüdi praegune linnavalitsus, kes on kõik potentsiaalsed investorid eemale peletanud.

«Ma olen täiesti kindel selles, et on olemas investor, kes tahaks investeerida linnahalli säilitades selle funktiooni ja kes näeb suurt potentsiaali selle ümber asuvas atraktiivses piirkonnas. Sellise investori leidmine ei ole väga keeruline, kui erastamise tingimused on ausad, läbipaistvad ja mõistlikud,» kommenteeris Randpere.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar hoidub lubadustest

Keskerakonna nimel vastas linnahalli puudutava kohta erakonna pressiesindaja Taavi Pukk, kelle sõnul tuleb hoone kindlasti korda teha.

«Linnahall tuleb loomulikult korda teha. 2018. aastal on Eesti Euroopa Liidu eesistuja riik ning selleks hetkeks peab meil olema konverentsikeskus, mis võimaldaks nii suure mastaabiga tegevustega hakkama saada,» kommenteeris Pukk.

«2018. aasta on ka Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäev, mille puhul oleks linnahalli korda saamine suurepärane,» lisas Pukk.

Hardo Aasmäe: linnahallist tuleb ehitada mitmefunktsionaalne keskus

«Praegune leping välisinvestori Roland Lauderiga tuleb üles öelda. Linnahalli arendamisel tuleks mõelda hoopis teisti,» ütles Aasmäe.

«Linnahalli kõige väärtuslikum osa, saali osa, tuleb säilitada. Ümberringi tuleks projekteerida hoone, kus on ruumi nii konverentsi- ja kultuurikeskusele kui ka linnavalitsusele ning -volikogule. Ruumi tuleb teha ka kaubandusele ja sadamale,» kirjeldas tulevikunägemust linnapeakandidaat.

Aasmäe sõnul saab tulevase linnahalli energiakulusid kokku hoida meri, millega köetakse ka lennusadama kompleksi. «Oluline on, et piirkond saaks korda nõnda, et inimestel on mõnus aega veeta,» lisas Aasmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles