Videiointervjuu: Reet Aus presenteeris Bangladeshi tootmisjäätmetest valminud rõivakollektsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus
Reet Aus Foto: Mihkel Maripuu

Moekunstnik Reet Aus presenteeris Disainiööl oma väärtustavat disainikollektsiooni «Reet Aus in Beximco». Bangladeshi tootmisjäätmetest valminud rõivakollektsiooni tõid publiku ette modellideks ümberriietunud disainerid.

Ausi sõnul pakub uuenduslik meetod võimalust jääke kasutades saavutada suurt keskkonnasäästu. Moekunstniku jaoks on uus kollektsioon ka doktoritöö jätkuuuring, kahe aasta eest kaitses ta Eesti Kunstiakadeemias oma doktoritöö «Trash to Trend – Upcycling in Fashion Design» («Prahist popiks – taaskasutus moedisainis»).

«Bangladeshi suurim kanga- ja rõivatootja Beximco pole seni leidnud head kasutust aastas 56 miljoni rõivaeseme tootmise kõrvalt tekkiva materjalijäägi jaoks. Me võime öelda, et leidsime uuendusliku lahenduse kuidas edukalt kasutada suurtööstuse siseselt tootmisjääke. Rõivatootjaga oli meil väga hea koostöö » selgitas Aus. «Kasutasime nelja  liiki tekstiilijäätmeid: väljalõikelõppe, rullilõppe, praakkangaid pluss ületootmise jääke, suur osa materjalist tuli äraviskamiseks mõeldud hunnikust.»

Tänaseks on Reet Ausi meeskond jõudnud järeldustele, et Beximco suuremate rõivabrändide tootmistsüklis on võimalik rakendada jätkusuutliku disaini ja toomise tehnikaid. Samas võimaldavad ökoloogilised meetodid luua eksklusiivseid rõivaseeriaid nagu näiteks Ausi esitletav kevad/suvi 2014 kollektsioon, mida võis näha juba suve alguses Berliinis Green Showroom’i moemessil kõrvuti luksusbrändidega.

Kollektsioon sisaldab smart casual naiste- meeste rõivaid, kus kasutatud käsitöö-detaile ning põnevaid kangaste kombinatsioone. Riiete küljest leiab sedeli koos kalkulatsiooniga antud rõivaeseme tootmise loodusmõjude kohta. Iga rõivaese antud kollektsioonis säästab säästab keskmiselt 4500 liitrit/ 78% vett ning toodab 2273g/86% vähem CO2 emissiooni kui uue toote valmistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles