Sporditipud õpetavad tavainimesi treenima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisejooks.
Tervisejooks. Foto: SCANPIX

Spordihuvilisi oodatakse Tallinna Ülikooli kuulama loengusarja«Treeni teadlikult». Lektoriteks on oma ala tipud: Jaak Mae, Kristjan Port, Raul Olle, Are Mets, Kaarel Zilmer, Jaak Salumets, Tõnis Matsin jt.

Loengutes pööratakse tähelepanu suvistelt vastupidavusaladelt üleminekut talvistele, suusahooaja ettevalmistusele, treeningute planeerimisele ning suuskade määrimisele.

Legendaare korvpallitreener Jaak Salumets jagab nõu nendele täiskasvanutele, kes sõprade/kolleegidega korvpallimängu harrastavad. Räägitakse vigastustest taastumisest, tervisekontrolli vajalikkusest ja geeniuuringutest. Eraldi teemadena lisaks suvespordialadelt talvistele minnes toitumisest ja tasakaalu hoidmisest töö, puhkuse ja treeningute vahel.

 Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor Kristjan Port paneb inimestele südamele, et treeningkoormuse suurendamise juures on oluline teha seda terve mõistusega.

Spordiüritustel osalejate arv teeb aina uusi rekordeid, kuid aina enam tuleb ette traagiliselt lõppenud juhtumeid ning kasvab inimeste arv, kellel on kõrgenenud riskid tervisele, kes peaks mõtlema vigastuste ennetamisele, tervise jälgimisele ja oma teadlikkuse tõstmisele.

Teine aspekt on noorsportlaste arvu vähenemine. «Lapsevanemad võiks mõelda, kuidas suunata oma võsukesed juba noorest peast tervislikult sportima, millisel viisil neid motiveerida nautima sportlikku eluviisi,» kutsub loengutele üks lektoritest Jaak Mae.

Loengusari toimub Tallinna Ülikooli Tondi 55 asuvas õppehoones. Esimene loeng leiab 1.oktoobril kell 18, loengud jätkuvad teisipäeva õhtuti detsembrini. Osaleda võib ühes loengus, mitmes või kogu sarjas. Osalemise eeltingimuseks on eelnev registreerumine kodulehel. Ühest loengust osavõtumaks on vaid 5 eurot.

Loengute ajakava:

1. oktoobril: Kuidas panna laps sporti nautima? Suusatamise näitel (Jaak Mae, Riho Roosipõld)

8. oktoobril: Suvistelt vastupidavusaladelt üleminek talvistele aladele (Raul Olle, Indrek Rannama)

15. oktoobril: Kas talvituv sportlane peab sööma rohkem? (Kristjan Port)

22. oktoobril: Suusamaratonid – reaalsus ja sellega toimetulek (Kaarel Zilmer)

29. oktoobril: Veel pole hilja! Harrastussuusataja ettevalmistus talvisteks (Raul Olle)

30. oktoobril: Meeldetuletus - kuidas ise määrida suuski suusahooajal? (Are Mets)

5. novembril:  Millega peab korvpallimängija arvestama!? (Jaak Salumets)

12. novembril: Füsioterapeudilt harrastussportlasele: vigastuste ennetamise, kiirem taastumine ja ravi võimalus (Liivia Raudsik)

19. novembril: Spordimeditsiiniline tervisekontroll: tervisesportlase vereanalüüs (dr Meeli Glükmann)

26. novembril: Tasakaalu hoidmine töö, treeningu ja puhkuse vahel (Kristjan Port)

3. detsembril:  Millise soodumuse annavad spordisaavutusteks minu geenid? (sünnipärased eeldused spordis, geeniuuringud ja treening) (Tõnis Matsin)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles