Disain otsib Tallinna öös oma piire

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Vellama ja Stella Soomlais on rõõmsas elevuses.
Tõnis Vellama ja Stella Soomlais on rõõmsas elevuses. Foto: Toomas Huik

Lustakaid tooteid ja nende autoreid tutvustavad plakatid on andnud juba varakult teada, et neljapäevast pühapäevani leiab aset järjekordne Disainiöö, mis seekord kulgeb disaini piire otsides.

Kaheksandat korda toimuva esindusliku ürituse peamisi sündmusi on konkurss «Eesti disaini juurte juurde». Arhitektuuri- ja disainigaleriis avataval väljapanekul saab igaüks veenduda, millised esivanemate nipid ja võtted, materjalid ja tehnikad on tänapäeva loojaid inspireerinud, tutvustas üks Disainiöö korraldajaid Stella Soomlais.

Teine tähtis näitusepaik asub Rotermanni kvartalis. Nagu eelmistelgi aastatel on sealses elevaatorihoones ka nüüd mitu huvitavat näitust.

Väljapanek «Mateeria» annab materjali – naha, tekstiili, klaasi, keraamika ning mööbli ja valgustite – kaudu kõneka pildi meie tootedisaini hetkeseisust. Elevaatori teistest näitustest tõstab korraldaja esile meie põhjanaabrite loomingut, samuti poolakate illustreeritud disainiaabitsat.

Kavas on hulk moeshow’sid. Kui varasematel aastatel on Disainiööle pannud punkti Reet Ausi kollektsiooni esitlus, siis seekord demonstreerib moelooja oma uut nn Bangladeshi-sarja juba festivali avaüritusel, pidulikul galal Disainiöö telgis, mis püstitatakse kunstiakadeemia vana maja platsile rajatavasse disainilinnakusse. Postimees ja Tallinncity teevad Disainiöö moeetendustelt  kõigil päevadel ka otseülekande.

See on 300 ruutmeetrit suur telk, kus asub ka festivali infopunkt ja toimuvad etendused, filmiprogramm, seminarid, töötoad jne. Telgis on ka mugav lounge, mis on sisustatud eesti autorite kavandatud mööbli, valgustite, akustiliste seinapaneelidega jms. Telgi ümbruse kujundavad mahajäetud aedadest toodud taimedega kunstiakadeemia tudengid, keda juhendab arhitekt Katrin Koov.

Pimeduse saabudes piiritleb ala valgusdisainerite Priit Tiimuse ja Eva Tallo «ehitatud» kunstiakadeemia vana maja kujutis, rõhutades paiga tähtsust eesti disaini ajaloos.

Reede õhtul on disainitelgis kavas ka üks Disainiöö vahvaimaid üritusi – põnev ja mänguline disainioksjon, mille eestvedajaks on mitu aastat olnud Tõnis Vellama.

«Seekord on enampakkumisele toodud hulgaliselt väikeseid asju, näiteks kruvikeerajaks moondatav sõrmus «Osavate käte ring». Kelle neljajalgsele sõbrale on tarvis modernset koerakuuti või kes kogub Esto­plasti valgusteid või tahab soetada tuntud autori mööblitükke, võiks tulla oksjonile õnne proovima,» julgustab Vellama.

Ürituste kava vaata kodulehelt .

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles