Kristiine ristmikule paigaldatud liikluskaamerad seisavad teist aastat kasutult

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine ristmiku kaamerad hakkavad lisaks lubatud kiiruse ületajatele jäädvustama ka punase fooritule eirajaid ja bussirajal sõitjaid.
Kristiine ristmiku kaamerad hakkavad lisaks lubatud kiiruse ületajatele jäädvustama ka punase fooritule eirajaid ja bussirajal sõitjaid. Foto: Andres Haabu

Tallinna transpordiamet paigaldas bussirajal sõitjate ja punase fooritulede eirajate ohjeldamiseks Kristiine ristmikule liikluskaamerad, kuid nende kasutuselevõtmiseks on vaja seadusemuudatust, mille tegemisega riigivõim ei kiirusta.


«Meie poolt on kõik tehtud, nüüd on asi maanteeameti ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi käes. Me oleme nendele õigusaktide muudatusettepanekud esitanud ja ma ei tea, mille taga asi seisab,» ütles transpordiameti juhataja Andres Harjo.

Euroopa Liidu rahade toel hangitud kaamerad said töökorda ja läbisid testi 2012. aasta kevadel, siis aga selgus, et Eesti seadused ei luba nende andmete alusel liiklusrikkujaid trahvida.

«Praegu kehtiva seaduse järgi võib täna liiklusjärelevalvekaameratega olukorda fikseerida ja hoiatustrahve teha üksnes riigimaanteedel ja ainult lubatud kiiruse ületamise puhul. Liiklusseadusest on praegu välja jäetud kohalikud teed, bussiradade järelevalve ja punase fooritule järelevalve,» selgitas Harjo.

Majandusministeeriumi avalike suhete nõuniku Rasmus Ruuda sõnul võib kehtiva liiklusseaduse kohaselt kasutada üksnes automaatset kiirusmõõtesüsteemi, milles töödeldakse riigimaanteedele paigaldatud kaameratega kogutud rikkumiste andmeid, eesmärgiga tagada tõhus liiklusjärelevalve lubatud piirkiiruse ületamisel.

«Liiklusseaduse muudatusega loodaks üldine automaatne liiklusjärelevalve süsteem, milles töödeldaks ka kohalikele teedele paigaldatud kaameratega kogutud muude liiklusalaste rikkumiste andmeid, sealh punase tule eiramisi ning ühissõidukiraja lubamatut kasutamist. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on hetkel ette valmistamas liiklusseaduse muudatust, millest ühe osa moodustab ka kõnealune muudatus,» rääkis Ruuda. Millal liiklusseaduse muutmise eelnõu riigikokku võiks jõuda, seda ta öelda ei osanud.

Ristmikukaamerate paigaldamine läks linnale maksma 285 041 eurot. Kaamerad hakkavad salvestama liikluseeskirja rikkujaid, kes sõidavad mööda Sõpruse puiesteed kesklinna poole ning Endla tänavalt kesklinna suunas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles