Kõik huvilised töötud ei pääse lumekoristajaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealinna töötud leiavad rakendust lumekoristamisel.
Pealinna töötud leiavad rakendust lumekoristamisel. Foto: Peeter Langovits

Töötuid oleks lumekoristamisel võimalik isegi rohkem kasutada, sest soovijaid jätkub. Tallinna ettevõtlusamet eraldas igale linnaosale selleks otstarbeks aga vaid 30 000 krooni.


Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš märkis, et raha on üks asi, kuid iga linnaosa peab ise otsustama, kus töötuid rakendada. Homseks tulebki neil raporteerida, kui palju suudavad nad töötuid lumekoristusel kasutada.

«Peame tegutsema kõige kiiremas korras, et linnaosad saaksid seda raha võimalikult ruttu rakendada,» lisas abilinnapea. «Lume koristamine on praegu olulisim küsimus.»

Boroditši sõnul on linnavalitsuses korra arutatud ka seda teemat, et kasutada lumekoristusel reisisaatjaid. Aga midagi täpsemat ei osanud ta öelda.

Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Jüri Jõgeva sõnul esitas linnaosa linnavalitsusele taotluse isegi 150 000 krooni eraldamiseks, et saaks teed ja tänavad lumest vabaks. Kõige hullem on see, et lund pole enam kuhugi panna ning see tuleb lihtsalt minema vedada. Lume laadimisel saaksi töötuid edukalt rakendada.

«Tavaliselt on meil ikka 10 - 15 töötut lumekoristusel abiks olnud, aga tänavu võtaks neid isegi rohkem, kasvõi paarkümmend,» ütles Jõgeva.

Pirita linnaosavanem Tiit Terik kinnitas, et juba aasta esimestest päevadest on neil iga päev väljas üheksa töötut, kelle peamine ülesanne on sahkautode lükatud lumevallidest ülekäiguradadel ja ristmikel jalakäijatele läbipääse rajada. Kui vaja, on võimalik veel inimesi juurde võtta.

Lasnamäe linnaosa linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu selgitas, et igal linnaosal on töötukassaga leping, mille järgi töötuid heakorratöödele saadetaksegi. Praeguseks on Lasnamäe saanud 15 inimest lund koristama. Iga töötu võib kuus töötada vaid 50 tundi ning saab tunnis 25 krooni, mille linn kinni maksab.

Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra kiitles, et töötute kasutamine heakorratöödel ongi Nõmmelt pärit. Praegu koguneb iga päev linnaosavalitsuse hoone juurde umbes 15 inimest, kes saavad kindla ülesande. Käiakse ka vanuritest majaomanike juures kõnniteid lahti lükkamas. Ka tema arvas, et 50 tundi kuus on selgelt vähe.

Kristiine linnaosa kasutab iga päev lume koristamisel umbes kümmet töötut, nagu kinnitas linnaosavanem Mihhail Korb. Kesklinnas on sama tööd esialgu tegemas 12 inimest, vajadusel see arv kasvab.

Töötukassa mõistes on lumekoristus avalik töö. Tallinna linnaosad rakendavad töötukassa andmetel niisugustele töödele jaanuaris kuni 80 töötut. Kuna aga kuu on alles alanud, võib see number muutuda. 

Tallinna trammi- ja trollibussikoondise liiklusteenistuse direktor Meelis Tartu märkis, et sotsiaalsetele töökohtadele palgatud trammisalongide koristajad võtavad samuti vabadel hetkedel labida pihku ning koristavad lund trammiliinide lõpp-peatustes. Ühisveokite ootepaviljonide ning - platvormide korrashoid on linna kommunaalameti rida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles