Pühapäeval õnnistatakse Paldiski uue kiriku kellad ja rist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 22. septembril 2013 leiab Paldiskis aset erakordne sündmus: toimub kellade sisseõnnistamise tseremoonia, samuti õigeusu kiriku risti õnnistamine ja püstitamine püha Sergei Radonežski auks.


Kiriku asutamise idee ja vahendid pärinevad eraisikult, mis on Eestis pretsedenditu. Metseeniks on Eesti ärimees Sergei Tšaplõgin, kes ehitab kiriku oma isa Boriss Vassiljevitš Tšaplõgini mälestuseks, kes pühendas Paldiski linnale oma elust palju aastaid, jõudu, energiat ja teadmisi.

Sel eesmärgil asutasid Sergei Tšaplõgin ja tema abikaasa Aleksandra Azova Boriss Vassiljevitš Tšaplõgini mälestusfondi, mis rahastabki kiriku rajamist. Abi ehitamiseks annavad ka B. V. Tšaplõgini lähedased peretuttavad.

Unikaalne puukirik, mis vastab täielikult õigeusu kaanonitele, asub Paldiski keskuses Tuule tänaval. Kirik mahutab kuni 170 inimest ja saab tõeliseks linna ehteks. Projekti autor on tuntud õigeusu arhitekt Viktor Šadrin, kes on ühe puukiriku juba ehitanud.
Kirikut ehib kuus kella, mis on valatud Voroneži Anissimovi kellatehases, suurimas kirikukellade tootmise ettevõttes nii Venemaal kui ka piiri taga, mis on saanud Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Aleksius II õnnistuse ning ülevenemaalise ja ülemaailmse tunnustuse. Üle 12 000 tehases valatud kella heliseb mitmes tuhandes õigeusu kirikus ja kloostris Venemaal, aga ka Ukrainas, Valgevenes, Poolas, Kanadas, Jaapanis, Soomes, Koreas, USAs, Montenegros ja Serbias. Igal kellal on kiri, mis meenutab pühakut, kelle auks see on valatud. Kõige suurema kella kaal on 150 kg, diameeter 57 cm, kõrgus 60 cm.

Õigeusu kiriku jaoks traditsiooniline kaheksanurkne rist on valmistatud Eestis.

Tseremoonial osalevad linnavõimu esindajad, heategijad ja külalised mitte ainult Paldiskist, vaid ka naabrusest: Keilast, Rummust, Kloogalt, Tallinnast ja mujalt. Kõnega esineb metseen Sergei Tšaplõgin. Kellade ja risti õnnistamise tseremoonia lõpetab jumalateenistusega Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius. Tseremoonia algus on kavakohaselt kell 16.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles