Kaitseministeerium hindab võidusamba remonti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba valgustuse kontroll.
Võidusamba valgustuse kontroll. Foto: Artur Sadovski.

Tšehhi töömehed lõpetasid eile viimased tööd Vabadussõja võidusamba juures ning täna annab kaitseministeerium nende tehtule hinnangu ning otsustab vajadusel võimalikud edasised sammud.


«Täna tõmbame garantiitöödele igal juhul joone alla. Meie ekspert vaatab asja üle ja koostab hinnangu,» ütles ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Hannes Krause.

Pärast hinnangu valmimist peaks selguma ka see, kas võidusamba juures on vaja veel midagi teha. Samuti see, millal samba valgustus jälle sisse lülitatakse.

Juunis avatud Vabadussõja võidusammast on pärast avamist tabanud ridamisi erinevad probleemid. Kõigepealt värvusid mõned samba klaaspaneelid roosaks ja need tuli välja vahetada. Seejärel põhjustas paneelide vuukide vahelt sisse imbunud niiskus rikkeid samba elektrisüsteemis.

Kaitseministeerium andis samba ehitanud Tšehhi firmale Sans Souci vigade kõrvaldamiseks aega 15. detsembrini. Tšehhid ei saanud tööga tähtajaks valmis ning nüüd peab firma maksma leppetrahvi. Kuna suurem osa töid oli siiski tehtud, lubas ministeerium neil veel eelmise nädala jooksul tööd jätkata.

Garantiiremondi käigus eemaldasid Sans Souci töömehed võidusamba ristiosa seest niiskuse poolt kahjustatud valgustussüsteemi, mis viidi Tšehhi Sans Souci tehasesse, kus riknenud LED-paneelid asendati tervete ning niiskuskindlamate LED-paneelidega.

Peale selle muudeti samba ristiosa veekindlaks ning paigaldati samba sisemusse kliimaseade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles