Tudengid jõid Vabaduse platsil teed ja tantsisid jenkat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljakul toimunud tudengite meeleavaldus sõidusoodustuste kaotamise vastu.
Vabaduse väljakul toimunud tudengite meeleavaldus sõidusoodustuste kaotamise vastu. Foto: Liis Treimann.

Täna lõuna ajal kogunes mitusada tudengit Vabaduse väljakule, et protestida linnavalitsuse kava vastu tõsta ühissõidukite piletihinda ja kaotada ära üliõpilaste sõidusoodustused.


13-kraadise pakase käes aitasid vastu pidada kuum tee ja ühine jenka.

Üliõpilased kutsusid meeleavaldusele ka linnapea Edgar Savisaart, kuid nendega kohtuma tuli ühistranspordi valdkonda juhtiv abilinnapea Taavi Aas, kes kordas nii ajakirjanikele kui tudengitele oma varem väljaöeldud seisukohta, et tudengite sõidusoodustuste probleemi peaks lahendama riigikogus Keskerakonna poolt algatatud seadusemuudatus.

Sellal kui Aas ajakirjanikele intervjuusid andis, seisis tema nõunik Priit Kutser meeleavaldajate selja taga ning hoidis kramplikult pea kohal plakatit etteheidetega riigikogule ning Isamaa ja Res Publica Liidule. Kui korraldajad temal ja teistel poliitiliste loosungitega vehkijatel lahkuda palusid, väitis Kutser, et ta on Tallinna Ülikooli tudeng ja et tal on samasugune õigus meelt avaldada kui kõigil teistel.

Aas kinnitas samal ajal üliõpilastele, et nende murele peaks lahenduse tooma riigikogus algatatud seadusemuudatus. «Soodustust antakse kulupõhiselt, see tähendab, et üliõpilane fikseerib kooliaasta alguses ära oma kodukoha ja vastavalt oma reisikulusid tõendavatele dokumentidele saab ta nende esitamisel seaduses ette nähtud ulatuses hüvitist. Sisuliselt tähendab see seda, et tulevikus annab üliõpilasele sõidusoodustust Tallinna linn, kus ta õpib ja elab. Riik aga annab talle sõidusoodustust Tallinnast oma kodukohta sõitmiseks,» rääkis Aas.

Tallinna Üliõpilaskondade Ümarlaua (TÜÜL) esindajate arvates ei õigusta riigikogus algatatud sõidutoetusi puudutav eelnõu aga linnavalitsuse poolt planeeritavat sõidupiletite hinnatõusu tudengitele.

«Tunnustame Keskerakonda selle eest, et üliõpilaste probleemidega tegeletakse. Kahju on aga tõdeda, et probleemi märgati alles pärast seda, kui oli ette valmistatud määrus, mis diskrimineerib tudengeid ja tõstab piletihindasid üle 300 protsendi,» sõnas TÜÜLi juhatuse esimees Getter Tiirik.

Nii nagu varasemateski mõttevahetustes, rääkisid osapooled ka täna üksteisest mööda. Abilinnapea Aas soovitas loota riigikogus algatatud seadusemuudatusele ning oli valmis arutama soodustusi nendele tudengitele, kes seda tõesti vajavad. Tudengid omakorda nõudsid kõikide üliõpilaste võrdset kohtlemist sõltumata nende elukohast ning seniste sõidusoodustuste säilitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles