Riik toetab kultuuripealinna 300 miljoni krooniga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat ajast, kui Tallinn alles kandideeris Euroopa kultuuripealinnaks.
Plakat ajast, kui Tallinn alles kandideeris Euroopa kultuuripealinnaks. Foto: Peeter Langovits.

Riik panustab kultuuripealinna üritustega seotud ettevõtmistesse ja investeeringutesse aastatel 2008-2011 üle 300 miljoni krooni, millest pea 150 miljonit läheb järgmisel aastal kultuuripealinna hüvanguks.


Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on sellise toetussumma juures kohatu rääkida riigi ükskõiksest suhtumisest kultuuripealinna projekti. «Kultuuriaasta õnnestumise eest seisavad hea peale kultuuriministeeriumi ka haridus- ja teadusministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, välisministeerium ning loomulikult väga paljud riigi poolt rahastatavad kultuuriasutused ja organisatsioonid,» ütles Jänes pressiesindaja vahendusel.



Ta lisas, et peale kultuuriasutuste toetamise panustab riik kultuuripealinna eesmärki arvestades oluliselt ka mitmete muuseumide investeeringutesse. Tema sõnul saab Tallinnas asuvatest riigimuuseumidest näiteks Eesti Meremuuseum spetsiaalselt Euroopa kultuuripealinna aastaks renoveeritava vesilennukiangaaride kompleksi tarbeks 69 miljonit krooni, et teha Tallinna mereäärne osaliseltki atraktiivsemaks.

Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone osaliseks ümberehituseks ja püsiekspositsiooni uuendamiseks eraldab riik 32 miljonit krooni, Tervishoiumuuseum saab 2,7 miljonit ja Eesti Vabaõhumuuseum 2,2 miljonit krooni.

«Püüame järgmisel aastal aidata ka Tallinna linnale kuuluval Linnateatril taastada remondieelsesse seisu jäänud suveõu, lisaks sellele plaanib ministeerium koos Eesti Instituudiga arendada välja internetiportaali, mis vahendaks kultuuripealinna infot. Samuti toome 2011. aastale riigi poolt rahastatud laulu- ja tantsupeo, mis pidi küll toimuma 2012, kuid see ainulaadne ja meile omane suurpidu sobib suurepäraselt just kultuuripealinna aastasse,» märkis Jänes.

Ministri sõnul toetab riik järgmisel aastal vastavalt lubatule ka Euroopa Filmiauhindade gala korraldamist tuleva aasta lõpus seitsme miljoni krooniga. «Filmiauhindade ürituse raha ei ole riik kärpinud ja oleme aegsasti oma toetusest teavitanud ka Euroopa Filmiakadeemiat ning meie valmisolek on nende poolt ka heakskiidu saanud,» rõhutas kultuuriminister.

Peale selle on järgmise aasta eelarvesse lisatud veel viis miljonit krooni kultuuripealinna projektide otsefinantseerimiseks, mis lisandub sihtasutuse Tallinn2011 tegevustoetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles