Paukuv pakane ajas kodutud sauna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua saunas ulatus kodutute järjekord kuni välisukseni.
Raua saunas ulatus kodutute järjekord kuni välisukseni. Foto: Peeter Langovits.

Juba aastaid kodutute eest hoolitsenud Riina Vändre kinnitas täna Raua tänava saunas, et nii pikka järjekorda ta veel näinud ei ole. Keskpäevaks oli kohale tulnud umbes 200 elu hammasrataste vahele jäänud inimest ning järjekord ulatus välisukseni. Suppi, rõivaid ning saunamõnusid jagati aga kuni kella kolmeni. Vändre oli arvestanud umbes 300 abivajajaga.


Kodutute teenindamisega olid ametis nii Punane Rist, Oleviste kiriku kogudus kui mittetulundusühing Kroonu Klubi. Peale selle astus pidevalt sauna välisuksest sisse inimesi, kes kilekottide viisi neile enam mittevajalikke rõivaesemeid kohale tõid. Üks heategijaist oli Vabadussõja võidusamba autor Rainer Sternfeld, kes käis lausa mitu korda autost pungil täis kilekotte toomas.

Vändre sõnul sooviti kõige rohkem sooje mütse, salle, jopesid ning jalatseid. Ikkagi talveaeg. Teksad on tema sõnul alati üks minevamaid artikleid.

«Eks inimestel, kes õues elavad, kuluvad riided, aga eriti jalatsid kiiresti,» märkis Vändre. «Seetõttu tahetaksegi neid ikka uuesti ja uuesti.»

Kiiresti kahanes Eesti kaitseväelaste kasutatud pika pesu kuhi, sest niisugused rõivatükid kuluvad külma ilmaga marjaks ära. Ka käterätikud oli nõutav kaup, sest saunast tulles on ju vaja ennast millegagi kuivatada. Kollaseid pesemiskäsnu oli suures kilekotis nii palju, et jätkus tõenäoliselt kõigile. Vändre sõnul pakkus saunatarbeid vabatahtlikult firma KhTeh ning talvesaapaid ostis Linx Telecom.

Kodutute teenindus laabus tõrgeteta. Vaid mõni liigselt kangemat kraami pruukinud isik tuli tänavale tagasi saata. Suurem osa inimesi seisis aga rahulikult järjekorras, sest kodututel ei ole kiiret teatvasti kuhugi.

Kes saunas käinud, võis tohtri juurest läbi astuda. Doktor Kristjan Kull, Kroonu Klubi liige oli valmis kõiki aitama. Ta ütles, et enamasti tuleb kodututel ette kroonilisi haavandeid, katkiseid jalakandu ning marrastusi. On juhtunud ka niisuguseid asju, et ta on pidanud mõnel inimesel pikka aega peas olnud haavade õmblusniite välja võtma. Ei saa ju kodutu selleks kuhugi polikliinikusse pöörduda. Kohapeal oli ka ravimeid, kuid neid niisama laiali jagada ei tohi. Kui kellegi peab valutab, siis tableti ta ikka sai.

Valmar (55) valis endale enne sauna minekut soojemaid riidetükke ja jopet, sest pärast oleks ehk paremad rõivad juba otsas olnud. Ütles, et magab väljas, kus juhtub, mingit väljavaadet paremaks eluks ei olevat. Nüüd, tõelise külma saabumisega läheb asi hulluks kätte, võib kõike juhtuda.

Endal tasuta juukseid lõigata lasknud Anna Kotk on õnnelikumas seisus. Tema elab Pelgurannas Tuulemaa sotsiaalmajutusüksuses soojas toas. Tänast ettevõtmist pidas ta igati tänuväärseks.

Inimesi oli aga kohale tulnud igasuguseid. Üks järjekorra lõpus seisnud vanem mees väitis, et tema on majaomanik ja lausa miljonär. Sauna oli aga tulnud selleks, et raha kokku hoida. Ega miljonid niisama kogune. Teine mees, kes oma sõnul bussiootepaviljonides ööbib ning igasuguste sissetulekuta hakkama peab saama , ei mõistnud naabrit üldse. Milleks peaks majaomanik tasuta asju tahtma ning sauna tulema?

Toitlustamist korraldasid Raua tänava saunas laskespordiga tegeleva Kroonu Klubi laigulises sõjaväeriietuses liikmed. Katelokkides loksus põhiliselt kuum hernesupp, natuke ka kapsasuppi. Laual oli leib ja pirukad. Klubi juhatuse esimehe Sverre Puustusmaa sõnul rahastasid kodutute toitmist ärimehed Kaido Jõeleht ja Andre Tedre.

Sauna välisukseni ulatuvat järjekorda vaadates jäi silma, et enamus seisjatest olid mehed. Keegi mainis, et naised ei taha end sellises kohas väga näitada. Oli siiski ka õrnema soo esindajaid, kes ei häbenenud oma olukorda. Üks mees viskas nalja, et saunas võiks rohkem naisi olla. Hea, kui veel huumorimeel on säilinud.

Vändre tõdes, et ega kõik täna Raua sauna tulnud ei olegi päris kodutud. Tulevad ka lihtsalt vaesed inimesed, kel häda käes. Ära ei aeta kedagi. Kõigile otsitakse midagi sooja ning vajalikku.

Meeldiv oli vaadata, kui uksest astusid sisse Lepatriinu lasteaia pilvetriinude rühma lapsed Emili Eskel ja Laura-Kristel Kaev koos kasvatajate Kaia Beresi ning Kaja Eskeliga ning panid lauale täna hommikul omaküpsetatud piparkoogid. Magustoiduks, nagu kasvatajad ütlesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles