ERRi uue hoone eelprojekt sai valmis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Erik Nobeli (Nobel arkitekter AS) visioon, mille järgi rahvusringhäälingu uut maja hakatakse ehitama.
Arhitekt Erik Nobeli (Nobel arkitekter AS) visioon, mille järgi rahvusringhäälingu uut maja hakatakse ehitama. Foto: ERR

Eesti Rahvusringhäälingu uue hoone peaprojekteerija EA Reng AS andis tellijale üle suurendatud mahus eelprojekti.

«Projekteerimistööd on sujunud plaanipäraselt ning koostöö tellija ja  arhitektuurse osa teostaja Nobel Arkitekteriga on olnud ladus,» ütles EA Reng ASi juhatuse esimees ja projektijuht Jüri Rass.

«Andsime eelprojekti välja tunduvalt suuremas ja põhjalikumas mahus kui  seda Eestis tavapäraselt tehakse,» kommenteeris projektijuht Kristo Tihvan.

«Võtsime suuna kogu projekti teostamiseks BIM-tehnoloogias, st hoone virtuaalse mudeli loomise koos projekti eri osade konfliktikontrolli, energia- jne modelleerimisega, kuigi mitte kõik projekti osapooled ei oska veel täna endale selles kasu näha,» lisas Tihvan.

«Edaspidi saab olema loomulik, et tellijale teostatakse ehitus-, haldus- jms kulude modelleerimised juba projekteerimise varajases staadiumis. Loodud hoone virtuaalne mudel liigub edasi ehitajale, kes saab sealt täpsed vajaminevad materjalikogused, piiramatu arvu detailijooniseid ja lõikeid ning kannab mudelisse teostuskorrektuurid. Seejärel läheb kõiki tegelikke muudatusi sisaldav teostusmudel üle tellijale/haldajale edasiseks igapäevaseks kasutamiseks. Seega saab teadlik tellija BIMi kasutades kaks hoonet: ühe virtuaalse ja teise reaalse,» lisas Jüri Rass.

Seniste plaanide kohaselt lüüakse maja ehitamiseks kopp maasse 2011. aasta alguses ning kaks aastat hiljem hakkavad Eesti Raadio ja ETV seal tööle.

Rahvusringhäälingu uue hoone asukoht on Kristiines Tuisu 21 ning projekteerimistööde aluseks on 2007. aasta augustis rahvusvahelise avatud arhitektuurikonkursi võitnud Nobel Arkitekter ASi ideelahendus «RING-HÄÄL-HING».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles