Tallinn saab juurde uusi turge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme turg.
Nõmme turg. Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks Nõmme turu renoveerimisele plaanib Tallinn ka teistesse linnaosadesse turgude rajamist või vanade korrastamist. Ajalehe Pealinn andmetel on kõne all olnud Kristiine, Põhja-Tallinn ja Lasnamäe ning Mustamäe.


«Mäletan, kuidas noorena sai kalarannas käidud,» ütleb Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Jüri Jõgeva. «Seal müüs kalur, keda Kiluks kutsuti, alati värskelt püütud, veel elusat kala. Tihti isegi angerjaid.»

Jõgeva sõnul meenus lapsepõlv talle seetõttu, et lähiajal peaks Kalasadamas taas kalaturg avatama. «Tegelikult pidi see tehtama juba septembris, kuid maaomanik ja müüjad ei jõudnud kokkuleppele,» rääkis ta. «Kevadel võtame asja uuesti käsile ja arvan, et kalaturg tuleb juba enne 2011. aastat. Kui kalapüüdjate või tarnijatega selle krundi osas kokkuleppele ei jõua, otsime uue koha.»

Sortimendi osas loodetakse Jõgeva sõnul peamiselt kohalike kalurite peale. «Nii uskumatu kui see ka ei tundu, on Eestis rannapüük ikka veel olemas, samuti püütakse kala meie siseveekogudest,» lausus ta. «Valik saab olema igatahes suurem kui poes. Turule saaks üles seada ka näiteks suitsutusahjud ja soolatõrred. Arvan, et kauplemispaik rõõmustab paljusid kalasõpru. Igatahes on kala odavam ja kasulikum süüa, kui pidevalt seapekki vitsutada.»

Lasnamäe linnaosavanema Kalle Klandorfi jutu järgi on neil plats uue turu jaoks juba tükk aega olemas. «Sügisel lammutasime Punane 48 asunud laohoonete varemed ja palusime selle maa Lasnamäe bilanssi,» rääkis ta. «Arvan, et elanikud võtavad enam kui hektari suuruse ala keset Lasnamäed turuna hästi vastu.»

Praegu veab linnaosa alalt ära varemete jäänuseid. Kui see on tehtud, vaadatakse üle kommunikatsioonid ja kavas on koostada ka eskiis. Kevadel on ehk võimalik suuremate töödega pihta hakata ja 2011. aasta alguseks esimene turukiosk kohale tuua.

Klandorfi sõnul tulevad turule ilmselt samasugused kioskid, nagu on Nõmmel, ja ka müüma hakatakse samamoodi Eesti toidukaupa ja käsitööd.

Mustamäe vastne linnaosavanem Lauri Laats loodab korda teha Szolnoki turu, mis ühtlasi võimaldaks vähendada piirkonnas kuritegevust. «Päris uut turgu rajades parandaksime küll teenindust, kuid Szolnoki ala jääks korrastamata ja kuritegevus samale tasemele,» mainis ta.

Millal uuendatud Szolnoki turg avatakse, ei osanud Laats veel öelda, sest kõigepealt on vaja krundiga asjad joonde ajada. «Sellel on kuus omanikku, seega loodame seada hoonestusõiguse linna kasuks,» lausus linnaosavanem.

Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb ütles, et nende turg võiks paikneda Kotkapoja, Tulika tänava ja Nõmme tee ristmikul asuval haljasalal, mis on enam-vähem linnaosa keskpaik. «Kristiines pole kunagi oma turgu olnud, ometi on sügisel ja kevadel toimuvad laadapäevad näidanud, et ostjatel ja müüjatel on kauplemise vastu suur huvi,» mainis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles