Koolijuhid: Tallinna uus eelarve lõhub senise koolisüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühisgümnaasium.
Tallinna ühisgümnaasium. Foto: Peeter Langovits

Tallinna koolijuhtide ühenduse hinnangul ei võimalda linna põhi- ja üldkeskhariduse eelarve vähendamine ligi kolmandiku võrra haridusasutustel täita linna poolt koolidele seatud eesmärke ja ülesandeid.


2010.aastal ei ole Tallinna koolidel enam võimalik jätkata praeguses sotsiaal-majanduslikus olukorras väga oluliste ja lastevanemate poolt nõutud tugiteenuste osutamist. Erivajadustega õpilased ei saa enam õpiabi, logopeedi-eripedagoogi kõneravi ega sotsiaalpedagoogi nõustamist .

Nende asjatundjate töö tulemusena on vähenenud koolidest väljalangevus ja klassikursuste kordamine ning on kasvanud perede toimetulek hariduslike erivajadustega laste kasvatamisel. Praegu toimiva õpiabi- ja nõustamissüsteemi lõhkumine seab Tallinna õpilased ja nende pered ilma spetsialistide abita raskesse olukorda.

Huvihariduse andmine põhikoolide ja gümnaasiumide juures on ainulaadne kogu Euroopas. Jättes noored ilma võimalusest osaleda kooli huviringides, halveneb nende vaba aja kvaliteet. Väheneva eelarve tõttu kaoksid tasuta huviringid koolides. Tänane eelarve kärpimine seaks küsimärgi alla Tallinna õpilaste osalemise 2011.aasta koolinoorte laulu- ja tantsupeol.

Õpilasi arendava klassivälise tegevuse peaksid rahatsama lastevanemad ise. Algklasside lastel poleks enam võimalik vanemate tööpäeva lõpuni olla pikapäevarühmas. Noorte klassivälisest tegevusest ilmajätmine mõjub pärssivalt õppekvaliteedile ja soodustab nende vaba aja veetmist linna tänavatel ja kaubanduskeskustes.

Halveneks ka õpikeskkond, sest paljudes koolides poleks võimalik maksta valve- ja koristusteenuste eest, töötajaid tuleks koondada.

Koolijuhid mõistavad majanduslikust olukorrast põhjustatud kokkuhoiuvajadust, kuid samas väljendavad nad tõsist muret , sest 2010. aasta eelarveprojekt lõhuks hästi toimiva õpilasi toetava ja arendava tugisüsteemi.

Tallinna koolijuhid ootavad lastevanemate ja üldsuse aktiivset sekkumist kavandatavasse eelarve eelnõusse, mis halvendab õpikeskkonda ja jätab lastega pered tõsistesse raskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles