Paadimaksu ümber valitseb segadus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn tahab tallinlaste paadid tulevast aastast maksu alla panna.
Linn tahab tallinlaste paadid tulevast aastast maksu alla panna. Foto: Liis Treimann.

Linnavalitsus võttis täna vastu kiirkorras koostatud paadimaksu määruse, mis tekitab veesõidukitega seotud inimeste seas hämmastust.


Kiirustamise põhjuseks oli see, et uus maks tuleb kinnitada linnavolikogus enne Tallinna tuleva aasta eelarve vastuvõtmist, sest sellest peab linnaeelarvesse laekuma kümme miljonit krooni. Maksumäär on eelnõu kohaselt 500 krooni paadipikkuse iga poole meetri eest ehk tuhat krooni meetri eest.

Linn tahab paadimaksu kasseerida nelja kuni 12 meetri pikkuste veesõidukite omanikelt, kelle elukoht on Tallinnas ja kelle paadid peavad läbima ülevaatuse.

Just see viimane punkt ongi spetsialistide sõnul kummaline, sest paatide ülevaatuse nõue kadus seadustest juba mitu aastat tagasi. Maanteeameti registreerimisosakonna juhataja Sulev Villi sõnul reguleerib seda küsimust meresõiduohutuse seadus, mis nõuab ülevaatust nendelt väikelaevadelt, mida kasutatakse majandustegevuseks. «Kui mõne kalapaadi omanik taotleb PRIA-st toetust, siis tal peab olema kehtiv ülevaatuse tõend. Harrastuskalapüügiks ja niisama lõbusõiduks mõeldud paadid ei pea ülevaatust läbima,» selgitas Vill.

Ka veeteede ameti väike- ja siseveelaevade osakonna juhataja Andres Kõnd arvas, et Tallinna paadimaksu määrus on imelik. «Väikelaevade ülevaatuse määrus, mida kohaldatakse ka alla 12-meetristele laevadele ütleb, et ülevaatust tehakse omaniku soovil või ümberehituse korral ja enne registreerimist,» luges ta seadusesätte ette.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo arvas, et selliseid veesõidukeid, mis siiski peavad ühel või teisel põhjusel ülevaatuse läbima ning seetõttu maksu alla lähevad, on piisavalt. Kuni 4-12 meetri pikkuseid veesõidukeid on ARKis registreeritud kokku 2195. Kui paljud neist ülevaatuse peavad läbima, maanteeameti töötajad öelda ei osanud.

Transpordiametile paadimaksu kogumine Harjo sõnul suuri lisakohustusi ei too. «Kogu maksumäärus on üles ehitatud isiku kohustusele maks iseseisvalt tasuda. Me saame maanteeametist paadiomanike kohta info ja vastava kuupäeva saabudes võrreldakse maanteeameti andmeid ja maksu tasunud isikute andmeid. Ja nendele, kes maksu õigeks ajaks tasunud ei ole, saadetakse täiendav maksuotsus juba koos viivisega,» selgitas transpordiameti juht.

Veesõidukite müümisega tegelevate firmade esindajad keeldusid paadimaksu määrust isegi anonüümselt kommenteerimast. «Ametnikel on ilmselt kodutöö tegemata. Meie seda nende eest ära tegema ja neile ajalehe kaudu asja detaile selgitama ei hakka,» ütles üks paadimüüja välja nii enda kui kolleegide ühise arvamuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles