Pealinnas vohanud korruptsioon jõudis kohtusse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus astub homme kohtu ette.
Ivo Parbus astub homme kohtu ette. Foto: Raigo Pajula

Prokuratuur saatis kohtusse nn Ivo Parbuse kriminaalasja, mis paljastab pealinnas vohanud korruptsiooni. Süüdistusest pääsesid aga linnaametnikele 500 000-kroonise pistise andmises kahtlustatud, ent uurimisele olulisi ütlusi andnud kaks ettevõtjat.



Need ettevõtjad on Tallinnas Kalamajas Jahu tänaval kinnisvaraarendusega tegelenud Ott Vanaselja ja Alo Rõõmussaar, kes kandsid detailplaneeringu sujuva kooskõlastamise nimel Jüri Vilmsi Sihtasutuse arvele pool miljonit krooni. «Need inimesed tegid uurimisega koostööd ja seetõttu nende suhtes kriminaalmenetlus lõpetati,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling.

Uurijad olid seda sammu astudes suuremeelsed vaid seetõttu, et Vanaselja ja Rõõmussaare tunnistused on kohtusse saadetud kriminaalasja materjalides Tallinna linnas vohanud korruptsiooni tõestamisel ühed olulisemad. «Ütleme nii, et teised kriminaalasja asjaosalised andsid ütlusi minimaalselt või keeldusid neist üldse ja keegi süüdistatutest ei tunnista oma süüd,» ütles Väling.

Kokku hõlmab prokuratuuri süüdistus pistise maksmisi 980 000 krooni ulatuses ning puudutab 14 detailplaneeringut, kahte projekti ja ühe ehitusloa menetlemist. Kuriteo väidetav ajavahemik on 1997. aasta augustist mullu detsembrini, mil kapo pistiseid vahendanud ning detailplaneeringu sujuvaid kooskõlastusi lubanud linnaametniku Ivo Parbuse otse kuriteolt tabas.

Kui suured pistisesummad liikusid Keskerakonna asutatud Jüri Vilmsi Sihtkapitalile, siis väiksemaid nautis süüdistuse järgi linnaametnik Parbus ise. Nii sai kaitsepolitsei Parbuse kodu läbiotsimisel kätte hulganisti turismifirmade Horizon Travel ja Estravel kinkekaarte.

Nii 25 000-krooniste, 15 000-krooniste kui mitme 5000-kroonise kinkekaardi puhul oli nende seerianumbrite abil lihtne tõendada, kes need tegelikult ostnud olid. Talle toodud kinkekaartidest jõudis Parbus ära kasutada vaid osa, mille eest ta süüdistuse järgi käis perereisil Tenerifel.

Pool aastat vahi all olnud ja pärast vabastamist Tallinna Kesklinna valitsuses avalike suhete nõunikuna tööd jätkava Parbuse sõnul ei näe ta töölt lahkumiseks mingit põhjust. «Nagu süüdistusest näha, laekus suur osa müstilisest rahast Jüri Vilmsi Sihtasutusele,» ütles Parbus, kes keeldus eeluurimisel ütlusi andmast.

Kuigi Parbust süüdistatakse miljoni krooni ulatuses pistise võtmises, pole mees enda väitel elu sees nii suurt summat käes hoidnud. «Ma ei hakka selles loos kedagi süüdistama, uurijate vastu liigse vimma kandmine oleks iseenda sisemine hävitamine,» ütles Parbus.
Parbuse sõnul mõtleb ta süüdistuse asemel pigem oma igapäevastele töö- ja eraelulistele asjadele. «Kohtu alla minek pole küll meeldiv, kuid ega minu elu sellega lõpe,» ütles ta.

Sama kriminaalasja raames lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuur juba mais Merko ehitusettevõtte järeltulija, AS Järvevana suhtes algatatud kriminaalmenetluse. Prokurör Välingu sõnul on samale ettevõttele kohtus juba käivas maadevahetuse protsessis esitatud märksa karmim süüdistus. «Kui see lõpeb Järvevana jaoks kohtus õigeksmõistmisega, siis saan ma enda menetlust kohe uuendada,» lubas prokurör.

Valik süüdistusi
•    Tallinna Kesklinna endist vanemat Elmar Seppa süüdistatakse selles, et ta kihutas tuttavat linnaametnikku Ivo Parbust korduvale pistise võtmisele kokkuleppel, et detailplaneeringute kooskõlastamise eest makstav raha laekub Jüri Vilmsi Sihtasutuse arvele.
•    Eraldi süüdistuse sai juriidilise isikuna Jüri Vilmsi Sihtkapital, mis andis välja ajalehte Kesknädal ja venekeelset päevalehte Vesti Dnja.
•    Tallinna Kesklinna endise vanema Elmar Sepa kunagist asetäitjat Toivo Susit süüdistatakse selles, et ta andis Parbusele kahel korral 25 000 krooni. Susi ajas OÜ TLS Investi esindajana linnavalitsuses erinevate kinnisvaraarendajate detailplaneeringute asju. Pistise eest pidanuks ta Parbuse kaasabil tagama oma klientide projektide sujuva kooskõlastuse.
•    Merko Ehituse nüüdseks endist juhatuse liiget Tõnu Kortsu ja AS Merko Ehitust süüdistatakse linnaametnik Ivo Parbusele pistise andmises kinkekaartide näol. Juriidiliste isikutena said samas kuriteos süüdistuse veel Merko Ehituse tütarfirmad OÜ Woody, OÜ Metsailu ja OÜ Constancia.
•    Endine Kristiine linnaosa valitsuse ametnik Aleksander Raide ajas süüdistuse järgi eraisikuna Lõokese 5 detailplaneeringu asju ja lubas maksta Parbusele 50 000 krooni. Sellest esimese 40 000 krooni jõudis ta tasuda. 10 000 maksis ta mullu 4. detsembril, misjärel kapo mehed koos rahaga kinni pidas.
•    Tallinna Farmaatsiatehase juhtkonda kuuluvat Raivo Unti  ja Tallinna Farmaatsiatehas ASi juriidilise isikuna süüdistatakse Jüri Vilmsi Sihtkapitalile 500 000-kroonise pistise andmises. Selle raha eest pidanuks linnavõim tagama Tondile 70–80 meetri kõrguse elu- ja ärikeskuse rajamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles