Tudengid tegid trolliga protestisõidu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval kogunes Akadeemia teele trollide lõpp-peatusse paarsada üliõpilast, kes pärast lühikest miitingut sõitsid trolliga kesklinna.


Koosoleku ja trollisõidu eesmärgiks oli anda linnavalitsusele teada, et üliõpilased ei kavatse leppida kavandatava ühissõidukite piletihinna tõusuga. Linnaisad tahavad uuest aastast tõsta mittetallinlastest üliõpilastele ühissõiduki piletihinda üle kahesaja protsendi.

Koosolek ise oli osalt külma ilma tõttu mõõdukalt lühike. Tallinna Üliõpilaskondade Ümarlaua (TÜÜL) juhatuse esimees Getter Tiirik ronis jalgupidi pingile ja võttis lühidalt asjad kokku. «Me oleme siin tudengid ja ajame tudengite asja, mitte ühe või teise erakonna asja,» teatas Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tiirik vastuseks abilinnapea Taavi Aasa eilsele märkusele, et TÜÜLi juht teeb sõidusoodustuste teema varjus parteipoliitikat.

Seejärel vajas õiendamist üks ebatäpsus. «Me oleme teile valeinfot andnud. Sest pileti hind Tallinna mitte sisse kirjutatud tudengile ei tõuse mitte 200 protsenti, vaid peaaegu 300 protsenti,» teatas Tiirik. Publiku seast kostis demonstratiivselt nördinud mörinat.

«Täna me tahame seda, et Tallinna linnavalitsus tagaks kõikidele tudengitele sõidusoodustuse ehk kohtleks kõiki tudengeid võrdselt. See, mida me siin teeme, on vaid väike samm. Me tahame, et linnavalitsus märkaks tudengeid ja võtaks meid tõsiselt. Tänane aktsioon on väga väike võrreldes sellega, mis juhtub siis, kui linnavalitsus ei asu meiega läbi rääkima ja kui me ei jõua tulemuslikule kokkuleppele. Siis tulevad järgmisel nädalal palju suuremad aktsioonid,» lubas Tiirik.

Peale tema sõnavõttu läksidki kohalviibijad ühisele trollisõidule. Esimene troll, kuhu tudengid ennast sisse pressisid, ütles pärast paarisajameetrist sõitu üles. Protestijad ei lasknud ennast sellest segada ning siirdusid järgmisse peatusse järgmist trolli ootama.

Esimesse peatusse saabunud trolli mahtus umbes 70 inimest. Teine troll ei teinud uksigi lahti ning alles kolmandasse trolli mahtusid ülejäänud tudengid. Tõsi küll, peale nende ei mahtunud sinna rohkem eriti kedagi ja nii sõitsidki üliõpilased trolliakendel loosungeid hoides ja peatustes ukse vahelt inimestele lendlehti ulatades kesklinna.

Pärast aktsiooni lõppu ütles Tiirik Postimees.ee'le, et tudengiühenduste eesmärk pole siiski protestimine, vaid linnavalitsusega kokkuleppele jõudmine. Homme seisab üliõpilaste esindajatel ees kohtumine ühistranspordivaldkonda kureeriva abilinnapea Taavi Aasaga. Samuti on tudengid pöördunud abipalvega linnavolikogu kõikide fraktsioonide poole.

Tallinna linnavalitsus kavatseb tulevast aastast kaotada üliõpilaste sõidusoodustused ning kehtestada mittetallinlaste jaoks ühissõiduki kuukaartidele kõrgemad hinnad. Nii näiteks peavad mittetallinlastest üliõpilased uuest aastast maksma 30 päeva kaardi eest senise 110 krooni asemel 365 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles