Tallinna nelja kooli remont maksab ligi 150 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remonditööd.
Remonditööd. Foto: Toomas Huik

Tallinna nelja kooli remontimise kulu on käibemaksuta 146,6 miljonit krooni, samas pole tavapäratu skeemi tõttu selge, kui palju linn koolide kordategemise eest kokkuvõttes erasektorile maksab.

Suvel võitis Tallinna nelja kooli hoonestusõiguse konkursi endiste Skanska EMV tippjuhtidega seotud Kooliarendus OÜ, mille omanikfirma on suhteliselt uus ehitusettevõte OÜ Astlanda Ehitus.

Kooliarendus OÜ saab koolide kordategemise eest Tallinnalt renti, kuid ise koole ei remondi, vaid kuulutas ehitajate leidmiseks välja konkursid.

Endine Skanska EMV projektijuht ja praegune Kooliarenduse OÜ juhatuse liige Tiit Madissoon rääkis BNSile, et Humanitaargümnaasiumi rekonstrueerimise projekteerimis- ja ehitustööde hanke võitis Astlanda Ehitus OÜ. Kooli remont ilma käibemaksuta maksab 51,8 miljonit krooni.

Hankedokumendid võtsid välja OÜ Astlanda Ehitus, Facio Ehitus AS, AS YIT Ehitus, Ehitusfirma Rand & Tuulberg AS, Merko Ehitus AS ja Skanska EMV AS.

Järveotsa Gümnaasiumi rekonstrueerimise projekteerimis- ja ehitustööde hanke võitis Facio Ehitus AS hinnaga 36,1 miljonit krooni ilma käibemaksuta. Hankedokumendid võtsid välja samad firmad, välja arvatud Merko.

Liivalaia Gümnaasiumi rekonstrueerimise projekteerimis- ja ehitustööde hanke võitis samuti OÜ Astlanda Ehitus, selle kooli remont maksab käibemaksuta 29,3 miljonit krooni. Hankedokumendid võtsid välja samad firma.

Väike-Õismäe Gümnaasiumi rekonstrueerimise projekteerimis- ja ehitustööde hanke võitis Rand & Tuulberg AS hinnaga 29,4 miljonit krooni, millele lisandub käibemaks. Hankedokumendid võtsid välja taas samad firmad.

Koolid remonditakse kava kohaselt tänavu detsembrist järgmise aasta 1. juulini.

Nelja kooli pind on kokku 28 728 ruutmeetrit ning Kooliarenduse küsitud kaalutud keskmine rendihind on 95,4 krooni ruutmeetri kohta kuus. Rendihinda mõjutab tarbijahinnaindeksi muutus tulevikus.

Hoonestusõiguse lepingu sõlmis linn Kooliarendusega 30 aastaks.

Kooliarendus OÜ-le hakkab Tallinn maksma nelja renoveeritava kooli eest rendiperioodi esimetel täisaastatel enam kui 30 miljonit krooni aastas. Võimalik, et Kooliarendus OÜ-le makstav rendisumma ulatuks 30-aastasel rendiperioodil kokku ligi 1,3 miljardi kroonini.

OÜ Kooliarenduse omanikfirma OÜ Astlanda Ehitus omanikeks on mitmete juriidiliste kehade kaudu paljud eraisikud. Hiljuti on täiendust saanud OÜ Kooliarenduse juhatus.

Kui veel oktoobris kuulus Kooliarenduse juhatusse Madissoon üksi, siis 13. novembril on Krediidiinfo andmeil juhatusse saanud veel Andrus Aavaste, Toomas Kõuhkna ja Igor Zubets.

Andrus Aavaste on Vallikraavi Kinnisvara kodulehe andmeil Vallikraavi Kinnisvara Tallinna kontori juhataja. Krediidiinfo andmeil on mehel seos mitmete ettevõtetega, muuhulgas on ta Raadiku Arendus OÜ juhatuse liiga.

Raadiku Arendus tegeleb Tallinna hiigelmunitsipaalprojektiga Lasnamäel, kus Raadiku tänaval valmib üle tuhande munitsipaalkorteri. Kui algselt oli projekti taga ärimeestele Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile kuuluv Vallikraavi Kinnisvara, siis hiljem sisenes projekti ka Astlanda Ehitus.

Zubets on Facio Ehituse ASi kodulehe andmeil ettevõtte nõukogu liige ja ehitusdivisjoni asedirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles